Fredagsbloggen från Barnens Ambassad, vecka 37
Dela gärna med dina vänner

Fredagsblogg från Barnens Ambassad: Välkommen till din veckovisa källa för de senaste nyheterna en sammanfattning av det som vi publicerat på våra sociala medier och vad som hänt under veckan. Fokus denna vecka ligger på vår verksamhet i krigsdrabbade Ukraina, Vännernas Hus, Sverige och Finland.

Vi vet att många av er kanske inte använder sociala medier, Facebook eller Instagram men vill ändå hålla er uppdaterade om allt det fantastiska arbete som pågår.

Fredagsbloggen kommer varje vecka

Fredag är här, och trots de svåra omständigheterna med kriget i vår del av världen, finns det ljusglimtar att vara tacksam för. Barnen har, i ren barnslig glädje, byggt en ny koja vid Vännernas Hus! Det påminner oss om att trots allt som pågår, kan barnens oskuldsfulla glädje och kreativitet blomstra.

Din stöd gör en enorm skillnad, och vi är så tacksamma att du är en del av vår resa för att skapa små ögonblick av normalitet och lycka för barnen här.

Så, ta en paus idag. Andas ut, njut av en kopp te eller kaffe, och kanske en kall kompott om vädret tillåter. 🌞🍓

Tillsammans gör vi skillnad, varje dag, för dessa underbara små själar.

Varma fredagshälsningar från oss alla här vid Barnens Ambassad och Vännernas Hus i Ukraina. ❤️🏡🕊️

Barnens Ambassads insamling – Varmare vinter

Hösten och kylan är på väg, och för barnen i krigsdrabbade Ukraina blir situationen alltmer utmanande. Vi planerar en klädinsamling i Eskilstuna och Jönköping, samt en speciell insats vi kallar för ‘Varmare Vinter.’ Håll utkik för mer information – men börja redan nu att sortera ut kläder och resurser du kan bidra med. Varje litet bidrag gör en stor skillnad. Tillsammans skapar vi en varmare vinter för barnen! 🧣🧤🧥

/Mirjam och teamet vid Barnens Ambassad och Vännernas Hus

Ett strömavbrott kan inträffa oplanerat, när som helst på dygnet. Ingen el betyder inget vatten. Vatten behövs för att vattna blommor både ute och inne i huset och för städning. Därför förbereder och lagrar vi vatten just nu.
/ Katya O.

Barnen byggde en ny koja vid Vännernas Hus

2023.09.12 Vän till Vännernas Hus- grupp FB

2023 dimdruziv

Under byggnationen hittade de en ny “vakt”. Han kommer att hålla
vakt under barnens frånvaro.
/ Katerina

Den bästa traditionella drycken i värmen

2023.09.12 Vän till Vännernas Hus- grupp FB

dd kitchen

dd kompot

Den bästa traditionella drycken i värmen är en kall kompott, särskilt när det är mer än +25 ute. Det är bra att vi har färska bär och frukt att göra kompott av.
Katya O.

Hjälpprogram

help family

Hjälp handlar inte alltid om att ge mat eller kläder till en familj.
Det handlar om att hålla kontakten, enkla mänskliga relationer, kommunikation och, om möjligt, att hitta hjälp…
/Katerina

2023.09.14 Vän till Vännernas Hus- grupp FB

teddy

När jag städade lekrummet hittade jag en ovanlig knapp och började leta efter dess ägare. Jag tittade igenom alla leksaker i Vännernas Hus och en av björnarna visade sig vara ägaren.

När jag var klar med alla mina sysslor bestämde jag mig för att hjälpa björnen och sy fast knappen igen. Den här björnen har trots allt bott i Vännernas Hus med sin familj i mer än 5 år och de kom till oss från Sverige.
Katja O

Förbereder och lagrar vi vatten just nu

2023.09.14 Vän till Vännernas Hus- grupp FB

voda

Ett strömavbrott kan inträffa oplanerat, när som helst på dygnet. Ingen el betyder inget vatten.

Vatten behövs för att vattna blommor både ute och inne i huset och för städning. Därför förbereder och lagrar vi vatten just nu.
Katya O.

Trevlig helg från Eskilstuna

2023.09.15 Vän till Vännernas Hus- grupp FB

eskilstuna marta

Tror du på goda älvor? Det gör jag, de lever mitt ibland oss!
Ibland krävs det bara en god gärning för att vi ska bli en källa till magi för någon vid rätt tidpunkt.

Må dessa tankar om goda älvor och magi följa med dig i helgen och fylla den med glädje och inspiration! Hälsningar från Eskilstuna och ha en härlig helg!!!!

På bilden: Marta, en liten älva från Eskilstuna.

Under veckan har vi publicerat Tanjas berättelse på instagram.

Tanja Virozub hjälper flykingbarn från Ukraina i Eskilstuna

Hej, jag är Tanja. Jag är mamma till fyra barn och vi kommer från Ukraina. Vi var tvungna att fly från kriget. Nu bor vi i Sverige och våra hjärtan är fortfarande ukrainska.

Jag är en del av Barnens Ambassads team och vi jobbar med hjälpprogrammet Livlina i Eskilstuna, Sverige. Jag vet hur svårt det är att vara flykting. Därför vill jag hjälpa andra som är i samma situation.

Kriget är hårt. Det gör ont i hela familjen. Men här i Sverige finns det hopp. Vi saknar vårt hem och att känna oss trygga. Men vi kämpar vidare.

Många flyktingar är som oss. De är glada att ha kommit bort från kriget. Men det är fortfarande svårt. Det är svårt att känna sig hemma. Det är svårt att känna sig säker.

Jag och Barnens Ambassad vill hjälpa. Vi drömmer om fred och ett vanligt liv för alla ukrainska flyktingar och deras barn. Ingen ska behöva gå igenom det vi har gjort.

Jag kommer att fortsätta uppdatera er här på Instagram under veckan. Om du har några frågor eller funderingar tveka inte att fråga och kommentera.

Du kan läsa hela posten här

Time rapporterar: Skolstartens skräck för Ukrainas barn

Det är en tuff tid för barn i Ukraina. En artikel i Time berättar att många barn där är rädda och har det svårt på grund av kriget. De ser och upplever saker som ingen borde behöva göra. Här kan du läsa mer om det i Time’s artikel. Det är viktig information för att förstå vad som händer.”

Om du har svårt att förstå artikeln på engelska, kan du använda en översättningstjänst som Google Översätt för att läsa den på svenska. Klicka här för att översätta artikeln.

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *