webbmail.loopia 14
Dela gärna med dina vänner

Den mest förödande olyckan genom tiderna skedde i kärnkraftverket, för 30 år sedan, men platsen saneras fortfarande, och det mänskliga lidandet kommer att pågå i generationer.Vi var en del av en liten turistgrupp på en dagsresa till Tjernobyl. Det var som att passera en gränsövergång, till ett annat land: licenser och pass kontrollerades vid kontrollstationen.

Omfattningen av katastrofen blev påtaglig då vi besökte några byar och spökstäder runt Tjernobyl och Pripyat. De evakuerade bosättningarna uppgår till 96 på den ukrainska sidan och 92 på den vitryska sidan. Tvåhundra envisa återvändande bosättare bor där, och tre företag är verksamma. Deras anställda får bara göra två veckors skift. Ett av företagen bygger ett nytt tak till kärnkraftverket för att förhindra strålningen för de kommande hundra åren.

Strålning är fortfarande överallt. Efter olyckan, var den så enorm att brandmän och sanerare bara kunde arbeta i två minuter åt gången. De försökte att använda robotar, men elektroniken förstördes av strålningen.

Naturen är kraftfull. Vi såg inga två-hövdade djur. I stället fick vi höra att djurlivet frodas i skogen. Täta skogar hade växt i byar och städer så att det var omöjligt att se husen längs gatorna.

Text: oili Räsänen

Foto: Hannu Räsänen
webbmail-loopia

webbmail-loopia-1

webbmail-loopia-2

webbmail-loopia-4

webbmail-loopia-5

webbmail-loopia-6

webbmail-loopia-7

webbmail-loopia-8

webbmail-loopia-9

webbmail-loopia-10

webbmail-loopia-12

webbmail-loopia-13 webbmail-loopia-15

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *