war
Dela gärna med dina vänner

Uppdatering lördag kväll

Byn Piski är mörk och tyst. Det enda ljudet i man hör Vännernas Hus, är skottlossning i fjärran. Men teamet där är ändå lugna. De säger att det inte är lika illa som för två dagar sedan. Jag är mycket stolt och överraskad över vårt teams mod. De åkte ut för att ge de ukrainska försvararna alla de nödvändigheter som begärdes.

I Kiev är situationen inte lika lugn. Utegångsförbudet utomhus trädde i kraft kl. 17.00 och kommer att gälla fram till måndag morgon.

En av pojkarna som är i skyddsrummet i Kyiv har fått panik. Han försöker fly och säger att han är på väg hem till Pisk. ( 90 km ). Sirener, flygplan och bomber … Jag undrar hur någon av oss skulle klara sig i ett skyddsrum!

Ett meddelande från skyddsrummet: ”Ni får absolut inte gå ut” Inte ens för att gå ut med hundarna eller ta en nypa luft. Det finns nu också Tjetjenier där ute som kör runt och skjuter, utklädda som ukrainska poliser.

Detta var en sinnes stämning på lördagskvällen från Piski och Kyiv

/ Mirjam

Uppdatering på lördag förmiddag

Barnens Ambassads team och barnfamiljerna är i trygghet till så länge. Barnambassadens team hjälper på plats. Tillsammans ska vi göra vad vi kan. I Kiev finns våra “familjer” i bombskydd där situationen är mycket svårare. Vi har vår egen “självförsvarsgrupp”. Via Internet uppmuntrar vi varandra och hjälper till med praktiska saker.

Tack till alla som donerat till akutinsamlingenOperation Joseph.

Tack till alla som har donerat till insamlingen av pengar för nödsituationer – Operation Joseph. Vi har redan uppnått mycket med den.  Penningöverföringen fungerar fortfarande.  Med bankkort kan familjerna köpa sin egen mat. Vi kan i nuläget inte åka och dela ut matkassar av säkerhetsskäl. I går fick vi ett genidrag.  Familjerna fick medel på sina egna bankkonton. Lyckligtvis har vi också kontanter att ge till dem som inte har bankkort.

Tillsammans gör vi vad vi kan.

Livet går vidare
Bredvid bombskyddet kommer ett flervåningshus och en rysk stridsvagn. Ett barn föddes till denna värld under skyddet och av ljud av sirener.

  • Ukraina har avvärjt en attack mot huvudstaden Kiev och hamnstaden Nikolajev.
  • Civilbefolkningen förbereder sig för att ta emot ryssarna. Champagneflaskor, ölflaskor, spritflaskor väntar redan – molotov cocktails.
  • Ryska armén strider mot civila
  • Stackars ryska pojkar i ett främmande krig – i Putins krig är hungriga och ber mat från Ukrainarna. Men de är fiender som dödar.
  • Vapen delas ut till civilbefolkningen för att de ska kunna försvara sig själv.

Zhenja var i skolans källare i två dagar. I går kväll släpptes han och är nu med sin bror och Masha i bombskyddet i Kiev. Från Kiev kan de inte ta sig till Piski.

Vika och Valeria befinner sig också i skyddsrummet i Kiev.

Uppdateringar från vårt team i Vännernas Hus och familjerna

“Piski och Bobrovitsa är fredliga platser, men det pågår strider i Kiev. ” Julia

“Tack gode Gud för att vi i morse vaknade upp i Ukraina och som ukrainare.” Tanja

“Hälsningar till er alla. Vi har en fredlig tid just nu. Med smärta i våra hjärtan följer vi de städer som kämpar heroiskt.”

“Ett stort tack till er alla och hela teamet för ert stöd och er hjälp. Vi litar på Gud och fortsätter att be. Han kommer inte att lämna oss.” 😪😥😥🙏🙏

“Alla, vi ber nu för en fredlig himmel över Ukraina.”

Om det kommer nya saker, kommer jag att uppdatera under dagen. Välsignelser och frid och fred till oss alla.

Mirjam

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *