Dela gärna med dina vänner

Tack till er alla som deltog i insamlingen “bra skolstart”.

Katja, koordinator för hjälpprogram berättar:

Det var verkligen en välbehövlig hjälp för barnen. Tack vare dig kunde många barn börja skolan bra.

blogg

hjälpen

Först organiserade vi en utdelning av kläder och skor i Vännernas Hus. Några vänner i Sverige hade samlat och skickat det till oss hit till Ukraina. Många av barnen hittade lämpliga kläder och skor till sig.

blogg vecka 37 4

blogg vecka 37 8

blogg vecka 37 3

blogg vecka 37 7

blogg vecka 37 6

Nästa dag åkte vi till Bobrovitsja för att köpa det som barnen saknade. Vi åkte med barnen från Piski och närliggande byar till basaren i vår minibuss. Till Roma och Nazar köpte jag anteckningsböcker och andra skoltillbehör. Pojkarna var glada över att de fick vara med och välja själva.

blogg vecka 37 2

Därefter hjälpte jag en annan pojke som också heter Roma. Vi köpte ryggsäck och skolkläder. Samtidigt hjälpte Viktor Pavlovitj två andra barn att välja skor och byxor.

Romas ord:

“Idag åkte jag till Bobrovitsja inför skolstarten. Jag är mycket tacksam till alla som hjälpte mig att få en ryggsäck. I den ska jag bära böcker och anteckningsböcker. En dagbok, där jag hoppas få bra betyg. Jag fick också sportbyxor och kan delta i sport. Tack till er alla för hjälpen. Må Gud välsigna dig.” säger Roma

Jag tror att alla var glada. Alla hade fått skolkläder och var redo för skolan. Sammanlagt 26 barn fick hjälp till en bra skolstart.

Du ska veta att din hjälp verkligen har hjälpt

Här kan du läsa en familjs historia

En ensamstående mamma med 3 barn har varit sjuk under en lång tid. Mamman har genomgått flera operationer!
Med hjälp av sina barns böner och med hjälp av många vänner och släktingar kan mamma ändå ta hand om sina barn trots sin svaghet.

Din hjälp gjorde det möjligt för dessa barn att gå till skolan utan att vara sämre klädda än sina klasskamrater.

Slaviks ord:

blogg vecka 37 5
Tvillingarna Slavik och Sasha

God dag, våra vänner.
Hälsningar till dig från Slavik.

Jag vill tacka dig för den hjälp du gav oss. Jag förväntade mig inte nya kläder eftersom min mamma inte hade tillräckligt med pengar. Vi använde pengarna endast till bröd och nödvändigheter. Jag tackar er för att ni är med mig.

Hälsningar till dig och Gud välsigna dig 😘😘❤️❤️❤️❤️

Mirjam skriver

miri

Nu är Boas och jag i Ukraina och jag har haft möjlighet att följa ukrainska nyheter. På nyheterna fick jag höra följande om vad som krävs för skolstarten för barnen.

Journalisten berättade att det behövs från 7000 till 8000 hryvnia för varje barn att börja i skolan. Det motsvarar ca 2260 – 2582 kr.

Journalisten följde några familjer till torget. De köpte skoltillbehör, ryggsäck, häften, pennor … allt detta kostade ca 3000 hryvnia, som är ca 969 kr. Sedan ska det köpas skolkläder.

Intervjun som jag såg berörde mig djupt. En ensamstående mamma till fem barn:

“Jag vill inte lämna mina barn till ett statligt internat, bara för att jag inte har pengar. Vad ska jag kunna göra? Jag kan inte köpa det vad som barnen behöver till skolan? Hon grät och barnen tröstade mamman.”

För henne skulle det innebära 35000 hryvnia som motsvarar 11300 kr. För henne som så många andra är det en omöjlig summa.

Pandemin har gjort att familjernas ekonomi har försämrats. Det var knappt tidigare, men nu är det ännu sämre. På grund den svåra ekonomiska situationen gav staten bidrag 2000 hryvnia till behövande barn.

Jag tackar Gud för alla barn som ni hjälpt. Jag tackar Gud för dig. Hjälpen för skolstart betydde mycket mer än vad man kan uttrycka i ord.

Ni är världens ljus. Inte kan en stad döljas, som ligger på ett berg. Inte heller tänder man ett ljus och sätter det under skäppan, utan man sätter det på ljushållaren, så att det lyser för alla i huset. Låt på samma sätt ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Fader i himlen.

Matteus 5:14-16

Ett enormt stort tack till dig
Mirjam

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *