Dela gärna med dina vänner

För över ett år sedan nu när de flesta länder var i någon form av lockdown och resor var mycket begränsade en uppsjö av olika sätt att anpassa sig till det nya normala tänkte man ut. En av dessa var att ha regelbundna kaffemöten mellan teamen i Ukraina och supportrarna i andra länder.

Det var inte samma sak som att faktiskt vara med dem i Ukraina men det gjorde att vi kunde hålla kontakten och känna oss lite kopplade till det arbete de gjorde. Men tillfredsställelsen med att hjälpa och vara användbar var inte riktigt där, så när Mirjam föreslog att jag skulle köra engelska zoomlektioner för Kristina hoppade jag på möjligheten att göra något mer värdefullt. Lyckligtvis hade Kristina en mycket grundläggande förståelse för engelska från hennes tid som bodde med ett engelskt par när hon var väldigt ung vilket innebar att vi kunde kommunicera på ett enkelt sätt (Google translate var mycket användbart).

Så vi började ha dagliga lektioner (med söndag som vilodag) – till att börja med arbetade vi igenom hennes engelska skolbok men det blev väldigt snabbt uppenbart att även om hon skulle ha täckt många ämnen så hade hon inte riktigt lärt sig dem. Så jag gick tillbaka till grunderna, inklusive att få henne att memorera siffror (upp till 1 miljon), veckodagar och månader på året. Sedan starten har klassen utökats till att omfatta två till ungdomar. Snizhana och Maxim och jag använder samma tekniker med dem. De håller alla på att ta tag i tider och oregelbundna verb och vi går vidare med att utöka deras ordförråd.

Eftersom Snizhana och Maxim är yngre är deras engelska inte så bra så för sina lektioner blir Kristina min översättare och assistent! Det uppmuntrar mig att de alla är mycket noggranna med att slutföra läxorna jag ger dem varje dag och vara i tid för våra lektioner. Deras entusiasm och förmåga att lära sig gör dem till ett nöje att undervisa. Jag uppskattar att jag inte är utbildad lärare men jag tror att jag tillför värde till deras livschanser på ett sätt som kläder och mat inte kan göra.

I gengäld har detta gett mig ett syfte i dessa konstiga tider tillsammans med stor tillfredsställelse. Jag hoppas kunna fortsätta lektionerna så länge det är praktiskt och jag kan inte vänta med att besöka Ukraina igen och prata ansikte mot ansikte med dem 🙂

Kristinas brev

letter for blog

Jag har studerat engelska med Stuart i ett år nu. Alla lektioner är intressanta och roliga.

En gång frågade Stuart mig varför jag studerade engelska. Jag sa till honom: för det första är det intressant och för det andra kommer det att vara till nytta för mig i framtiden. Min hemliga dröm är att besöka Storbritannien en dag.

Jag har undervisning klockan 19.00 varje dag utom söndag. Ibland ger Stuart enkla lektioner och ibland riktigt svåra lektioner. Nyligen gick vi igenom förfluten tid, nutid och framtid. Det var intressant.

När jag inte förstår något vill Stuart alltid förklara allting korrekt så att jag inte gör så många misstag. Stuart är en bra lärare. Tack för att du lärde mig!

P.S. – För mig som Kristinas mamma är Stuarts hjälp att lära Cristina engelska mycket värdefull. Den kan inte värderas eftersom denna hjälp inte har något pris (jag menar pengar). Hon kan inte äta upp den, förlora den, bryta sönder den eller ge bort den. Hon kommer att bära med sig sina kunskaper genom livet och de kommer att vara till nytta för henne i framtiden. Stort tack till Stuart för hans tålamod och stora hjärta.
/ mamma Tania

En gåva för livet

Jag har arbetat med och hjälpt välgörenhetsorganisationen Barnens Ambassad, en skandinavisk välgörenhetsorganisation som har inrättats för att hjälpa familjer i Ukraina och som drivs av Mirjam och Boas Adolphi.

I över 13 år har jag besökt Ukraina och har hjälpt flera familjer och barn ekonomiskt, vilket har varit givande. Det är tillfredsställande att på plats kunna se hur stödet har varit till hjälp, om än mest på kort sikt. Mat, kläder till barnen och ibland en viss uppgradering av deras hem, särskilt genom att lägga till badrum och rinnande vatten.

kristina1

Under Pågående koronavirus har det inte varit möjligt att besöka dem, så det föreslogs att jag skulle kunna undervisa några barn via Zoom. Jag har alltså undervisat Christina, Maxim och Snizhana i ungefär 18 månader nu.

kristina och nalle 1

Kristina som är 12 och snart 13 år har gjort enorma framsteg och hade en dröm om att besöka Lviv i västra Ukraina.

kristina gympa

kristina klättrar

Jag hade redan planerat att besöka Lviv så när det var möjligt att resa till Ukraina och med Kristinas mammas tillstånd fick hon följa med oss. Jag övertalade en vuxen kvinnlig vän att följa med oss som förkläde för Kristina och för att ge henne lite kvinnligt sällskap.

Så under fyra dagar blev Kristina min översättare. Detta har förbättrat hennes engelska så mycket att hon nu kan konversera på engelska utan att tänka efter. Det är inte perfekt, vi måste fortfarande utöka hennes ordförråd och förbättra hennes grammatik, men hon har nått en punkt där jag tror att hon kommer att göra mycket snabba framsteg nu.

kristina museum

kristina läsr

kristina och masha resstaurang

kristina restaurang

Vi försökte göra resan intressant och lärorik genom att göra guidade turer (på engelska förstås), besöka bokhandlar (Kristina är en ivrig läsare) och många restauranger där hon gärna ville prova olika rätter. På det hela taget hoppas jag att det var en minnesvärd resa för henne och att den har höjt hennes ambitioner och motiverat henne att arbeta hårt i skolan för att uppnå sin ambition att bli översättare.

Jag har ofta sagt att det är lätt att ge pengar, men att det ofta bara ger omedelbar hjälp (och det är inget fel med det eftersom det är ett viktigt bidrag till familjernas omedelbara behov), men att ge en färdighet som engelska är något för hela livet. Som deras mamma uttryckte det kan de inte spendera det, äta det eller bära det, men det kommer att ge dem något mycket mer – en fördel för resten av deras liv.

Och det får mig att känna mig väldigt bra inombords.

Text och bilder Stuart Holden

Artikel bild: Mirjam Adolphi

P.S Tack Stuart för värdefull volontärsjobb och allt det goda du gör. Jag hoppas att detta kan inspirera också andra att bli volontärer.
Är det något du skull vilja gör för barnen i Ukraina?
/ Mirjam

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *