Mina barns samtal i köket … om viktiga saker

Dela kärleken vidare

De mest ärliga och uppriktiga samtalen äger rum i köket, det insåg jag en kväll när vi bakade pepparkakor med mina barn och de började prata om kriget. Ärligt talat trodde jag inte ens att de tänkte på det. De är födda i fredstid och hade bara hört talas om krig på historielektionerna i skolan.

Naturligtvis, för internet och tv med sig sina tankar till barnens sinnen. Varje barn har sina egna åsikter och farhågor om kriget.

Barnen diskuterade länge om situationen i Ukraina.

Kiril, 16 år, tror att det inte kommer att bli något krig. Och det är bara prat och skrämma folk.

Maksim

Maksim, 12 år, frågade: ”När kommer kriget att börja, kommer det bara att vara i Kiev? Eller i vår by också? ”Är det sant att vi kommer att äta människor och att det inte kommer att finnas någon mat?” Sådana barnaord ger mig gåshud.

Kristina, som är 13 år gammal, hoppas att det inte blir något krig. Att våra soldater kommer att skydda oss. Och att allt kommer att bli lugnt och fridfullt. Hon kommer att gå i skolan, umgås med vänner, och det kommer att finnas ljus och elektricitet överallt.

Zhenja, som är 15 år gammal, berättade att de i skolan fick lära sig om skyddsrum och vad de skulle göra om det blev en evakuering.

Han sa: ”Om det blir krig i Kiev, hur ska jag då komma hem? Det kommer inte att finnas några bussar, så vad ska jag göra då? Gå för fots till byn? ”Man kan se rädslan i hans ögon och hans brist på förståelse.

Det var det samtal vi hade i köket… om det viktigaste. Barnen oroar sig och tänker på kriget mycket mer än jag trodde.

Och på Maksims fråga: ”Mamma, vart ska vi fly från kriget?” har jag inget svar.

Jag vill verkligen att talet om krig ska förbli bara tal. Mina barn och vi alla lever i ett fredligt Ukraina. Och vi lärde oss om krig endast i historieundervisningen i skolan och behöll minnet av det.

/ mamma Tanja

P.S Operation Josef fortsätter 

AKUT NÖDROP | Hjälp utsatta barn i Ukraina

Du kan hjälpa genom att dela vidare 


Dela kärleken vidare

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *