kuva 1 kamenets podolsk
Dela gärna med dina vänner

Kamyanets-Podolsk är en stad som inte liknar någon annan i Finland.

Det finns ingen stad i Finland som har ett så svårt namn (inte ens Pieksämäki).

2 kamen podolskij Julia
Julia, Barrnens Ambassads bokförare

Vi lämnade Vännernas Hus, under julhelgen för att se lite nya landskap. Med Julia, teamets bokförare, som guide reste vi med tåg till västra Ukraina, nära den moldaviska gränsen. Staden kamyanets-Podolsk överraskade oss helt och hållet.

3 kamen podolskij

kamen podolskij

kamen podolskij 2

kamen podolskij 3

kamen podolskij 4

kamen podolskij 5

kamen podolskij 6

Det finns ingen annan plats i Finland där man på några kvadratkilometer kan få plats med en över tusen år gammal fästning, ett nytt slott, en slottsbro, vakttorn, en stadsport, kloster, tio kyrkor, kyrkoruiner, en synagoga, en armenisk brunn, en rutig källare, ett konstgalleri, ett arkeologiskt museum och ett museum för modellslott på några kvadratkilometer.

Den gamla staden och fästningen är omgivna av en otroligt djup vallgrav, som är formad av naturen. I botten av ravinen slingrar sig en gren av floden Dnister,där den lägre delen av staden ligger kantad av flodens stränder. Branta trappor och broar leder från en plats till en annan. Landskapet var en fröjd för ögonen, och vi kunde bara föreställa oss hur vackra backarna är under vårens blomning.

Kamyanets-Podolsk skämmer bort turisterna med mysiga kaféer, bra restauranger och nu även julmarknader. Det fanns mycket få turister, knappt några utlänningar. Hotet om krig påverkar resebesluten.

Tågresorna var lite skakiga. På utresan stannade tåget i två timmar utan att någon informerade passagerarna. Ukrainarna är mycket mer tålmodiga än vi finländare, som var tvungna att få veta vad som hände. Det visade sig att någon hade blivit påkörd av ett tåg och polisen var tvungen att undersöka saken.

Vi tog nattåget tillbaka. Julia ville sova i den öppna vagnen , vi gamla tog en kupe’. Den var varm och hade rena sängkläder, men det kändes som om tågets hjul var fyrkantiga.

Man återhämtar sig från resans vedermödor, och det som främst fastnade i mitt minne var min nyfikenhet: vi måste ta oss till Kamyanets-Podolsk igen, för vi har fortfarande mycket att se.

10 kamen podolskij

Hannu och Oili Räsänen, Barnens Ambassad i Finland

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *