Dela gärna med dina vänner

Vår sjätte jul i Ukraina färgades återigen av spänningen över kriget i Östra Ukraina – trots eldupphör avtalet skjuts det på ukrainska mål varje dag. Den politiska situationen eskalerar också och folket samlas tilldemonstrationer.

02

Vädret var “som i maj” när vi tillsammans med Viktor, Sveta – teamet i Ukraina,och med Bertil och Kristina från Sverige, besökte två familjer i Kyiv.  Matkassar med julmat och små presenter fick ett glatt välkomnande.

05 utjuzhnikova

06

Vi hade en hektisk vecka i Vännernas Hus: köp av matkassar till familjer, besök, festförberedelser och framför allt bakning. Tanja har just lämnat sjukhuset efter sin operation, och hon bor med sina barn och katter i Vännernas Hus, så det finns gott om liv.

07

Vi hade med oss vackra stickade saker från Anja och Leena från Kerava till en ny familj. Mamma Nastja och hennes barn Ira och Artem bor långt borta i en by.  Vi var särskilt glada över besöket hos familjen Zagika, där mamma Oksana har påtagligt tillfrisknat.

11 Vännernas hus

Vi bakade de första pepparkakorna med barnen i Vännernas Hus. Vi hade sju brödkavlar och precis så många barn fick plats runt bordet.  

10 vh o prästen

Denna vecka hölls söndagsskolan av den orthodoxa  prästen i Pisky. Han berättade om julens betydelse, och barnen fick ställa frågor.  Till slut bakade  barnen från söndagsskolan pepparkakor med stor entusiasm.

12 Vännernas hus

Tillsammans med Tanjas familj bakade vi också små bullar till julafton och till söndagsskolans julfest på lördagen. Jästen hade gömt sig någonstans, men lilla Maksim räddade situationen genom att skynda sig till in i butiken i byn. Den första butifken hade ingen jäst, i den andra butiken fanns det lyckligtvis.

13 vh

14 Vännernas hus

På måndagen började teamet att laga julmåltiden:
ett par hundra köttbullar, kyckling  och en
sallad olivje. Just då blev det strömavbrott i hela byn! Omedelbart slutade
vattenpumpen att fungera och internet slutade fungera. Ukrainska teamet blev
inte särskilt nervösa av detta – för dem är elavbrotten ett normalt liv.
Vattnet hämtades i hinkar och en liten vedspis kom till användning. På så sätt
kunde matlagningen genomföras. På kvällen tändes lamporna igen, strömmen kom
tillbaka.

Julaftons firandet

15 Vännernas hus

Barnens sång och diktläsning är alltid lika gripande. ”Gläd dig, världen, Guds Son är född!”

16 Vännernas hus

Efter festprogrammet dukades matborden med stor iver och maten togs fram och gående bordet var färdigt. Här rynkar inte barnen på näsan vid matbordet, utan de äter med god aptit.  

18 Vännernas hus

Jultomten hade tagit med sig små paket till alla barnen, som Katja dedelade ut. Denna gång innehöll paketen knep, knåp och kuber.

Snart börjar vi det nya året. Såsom Viktor
Pavlovitj uttryckte i sitt festtal, vill vi också önska fred i Ukraina och i
hela världen.

Text av Oili Räsänen

Foto: Hannu Räsänen

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *