Hannus och Oilis julresa till Ukraina

Dela kärleken vidare

Vi kom till Ukraina, och här får vi uppleva en vit jul. Både Kiev och Peski är täckta av ett tjockt lager vit snö. Trafiken lider naturligtvis av det, men barnen (och Mirjam) är glada, de kan äntligen göra sina snöänglar.

Denna gång får vi njuta av sällskapet, av en professionell tolk Det är så klart mycket mer givande, när vi förstår och blir förstådda.

Onsdag den 20 december

En festlig och upplevelse full början blev det på vår resa, när vi tillsammans med de Ukrainska teamen fick gå och se en Georgisk sång och dansgrupp, i en föreställning på ”Oktober teatern” i Kiev. God mat blev det också på en restaurang som heter Mafia.

Torsdag den 21 december

Bussresan från Kiev till Peski tog längre tid än normalt på grund av snön.

Besöket i Vännernas hus började med det traditionella pepparkaksbaket. Barnen har redan hunnit bli riktigt erfarna bagare.

Fredag den 22 december

En köp upplevelse. i Bobrovitsja: 22 säckar mat till familjer och flyktingar. Til,lsammans i nordisk samarbetsanda kunde vi bära matsäckarna till bilen. Bertil och Kristina från Sverige var med. I Vännernas Hus satte vi igång och gjorde massor av köttbullar och annan mat, för söndagskolans julfest.

Lördag den 23 december

Vi känner inte till många söndagsskolor där det varje vecka samlas ca 50 barn. En sådan söndagsskola finns i Vännernas Hus, och nu var det dag för fest: Sång, lekar och julens budskap, ute lekar, presenter och en festmiddag.

Söndagsskolan höll på flera timmar precis som den brukar. Vi kan bara beundra ett bra söndagsskoleteam. Efter festen delade vi ut säckar med matvaror. och det var redan några barn som fick matsäckar med sig hem. Viktor hämtar och kör hem barnen på den dagen då vi har söndagskolan. Totalt blir det ca 14 mil.

Efter söndagsskolans fest började vi utdelningen av matsäckar. De dagar det är söndagsskola, kör Viktor ca 14 mil, då han hämtar och lämnar barn från andra byar

Imorgon kör Viktor oss till Kiev där vi kommer att vara ett par dagar.

Ukrainas parlament beslutade att julen också skall vara den 25 december, men alla tycker att den riktiga julen här fortfarande är den 7 januari.

God jul
Hannu och Oili Räsänen


Dela kärleken vidare

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *