Dela gärna med dina vänner

Hej, här kommer ett axplock från veckan som gått.

Det har varit otroligt varm. Det här är mitt tips hur man kan göra livet lite drägligare i denna värmen.  Berätta hur du gör för att klara värmen? Njut av sommaren!

/ Tanja V.

vattenhink

Gör som jag

Njut av sommaren och hoppa i pölarna,  säger Tanjas dotter Kristiina 11år

Strömavbrott
vi gjorde så gott vi kunde

Efter ett kraftigt regn, var vi utan el, vatten och internet ett helt dygn. Så här kan det vara – vardagslivet ute på landet…

Vi gjorde så gott vi kunde i den här situationen. Mina barn gick efter vatten i byn. Jag tänkte hur ska jag laga mat. Jag hade tur, jag var inte ensam. Julia, vår bokförare hjälpte till att organisera fältköket 😀

lunch time

lunch in the forest

Vi kunde fixa mat till alla – både till barn och anställda. Disken tvättades med regnvatten. Efter att ha levt en dag utan bekvämligheter har jag börjat uppskatta mer enkla saker – kranvatten, el och internet.

För mig som stadsborvar detta en riktig katastrof. När jag bor med mina fyra barn i “Vännernas Hus” ute på landet förstår jag hur livet i staden skiljer sig från livet i byn.

palatka
Zhenja i självisolering

skychno na karantine

I fyra månader har mina barn varit hemma på grund av karantän. Ingen kommunikation med vänner. Hela tiden hemma, ingen glädje och utveckling. Nu är vi trötta på karantänen.

Tanja V, socialmedia

Husmor berättar

flover sve

Blommor, det är inte bara en dekoration, utan också ett sätt att vila efter en arbetsdag. I solen är det +47. Det är som en brännugn för blommorna. Jag återupplivar blommorna här i Vännernas Hus med en dusch.

clean home
Desinfektion av dörrhandtag, och två gånger i veckan skurar jag hela huset.

Renhet garanterar hälsan, särskilt under karantän tider.
Tanja B, husmor i Vännernas Hus.

El lie

Den gamla lien har bytt ut till en grästrimmer.

Viktor Pavlovich är platschef på Barnnens Ambassad i Ukraina.  Han är verkligen en klippa för hela teamet och för Vännernas Hus.
Viktor Pavlovich är platschef på Barnens Ambassad i Ukraina.
Han är verkligen en klippa till personalen, men också en praktisk man, allt i allo.

Den här sommaren är speciell. Massor av regn och värme, så gräset växer inte varje dag utan timme efter timme.

Vännernas Hus tomt är lika stort som en fotbollsplan. Det är nödvändigt att klippa gräsmattorna varje vecka. Det är bra att vi nu har en pålitlig gräsklippare, och slipper använda “farfars lie”. Victor Pavlovich, Platschef

Låt oss göra en ovanlig sommar
till en vanlig

104458862 2560286517619516 3921584824291459772 n
Nadija saknar barnen

Karantän “fryste” landets ekonomi och hindrar normal kommunikation mellan människor, särskilt mellan barnen. Det känns svårt att titta på de tomma rummen och gården här i Vännernas Hus.

Barnens sommarlov har börjat. På grund av corona kan barnen fortfarande inte besöka Vännernas Hus. 

Tack Nordisk Östmission för
barnens sommarläger

Den här sommaren blir det ingen resa till Karpaterna, utan vi ordnar sommarlägret hos oss i Vännernas Hus. Tack ännu en gång Nordisk Östmission som ger sommarglädje till barnen.

Den här sommaren betyder sommarlägret mer än någonsin tidigare.  Karantänen har tagit hårt på barnen.  De har varit isolerade i karantän nästan fyra månader. De är verkligen uttråkade.

TRots allt kommer vi att ordna ett sommarläger Vännernas Hus  efter att karantänen upphör – möjligen i augusti. 

sport inventar

Barnens Ambassads team i Ukraina har redan köpt sportutrustning: tennisbord, racketar, studsmatta, badminton, rep och mycket annat. Nu planerar vi maten…

104646763 733663560726760 4699963850029632477 n

Även om barnen inte har besökt Vännernas Hus under karantänperioden, håller vi kontakten med dem regelbundet. Vi kommer ihåg deras födelsedagar, och vill bara höra hur de har det. 

På grund av Corona har barns liv förändrats. Sommaren verkar ovanlig för dem. Tack vare Nordisk Östmission kan teamet i Ukraina göra det ovanlig sommar till en vanlig. Nadezhda Mikhailivna, pedagog.

Första dagen på jobbet
efter fångenskap i karantän

julia sve

Under karantänen har jag arbetat på distans. Det har inte gått några bussar under tre månaders tid. Idag, nu, äntligen, fick jag möjlighet att komma till jobbet. Som en bonus fick jag en hel bunt av papper att reda ut.

På vägen ut till Piski passerade vi flera byar. Genom fönstret såg jag hur grönsakerna hade växt ut i trädgårdarna.

Nu är jag tillbaka i Vännernas hus. Först te och sedan arbete.

Ingenting har förändrats på kontoret. Min första dag gick bra. Utan el, internet och vatten.
/ Julia, bokförare

Tack för frön, plantor, fjäderfä,
mat och mycket mer

misha

Tack till dig som deltagit i vårens krisinsamling och tackt till dig som har gett mat till barnen.

Barnens Ambassads “Vårens kris insamling” har redan gett resultat. Familjerna fick frön, plantor, fjäderfä med mera.Katja berättar om tacksamma familjer som fått ta emot hjälp under vårinsamlingen. Trådgårdarna frodas nu av grönsaker, hönsen ger ägg.

Många familjer lever i kris på grund av arbetslöshet. På grund av det har vi under tre haft insamling för att ge mat till barnen. Under dessa tre månader har barnen inte behövt vara hungriga.

Katerina, koordinator för hjälpprogram

P.S Det är fortfarande svår tid och många barn familjer behöver matvaror. Insamlingen fortsätter. Vill du vara med och bidra till mat, klicka på länken.

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *