Dela gärna med dina vänner

Hård stickande rök sprider sig i Ukraina. Branden i Tjernobyl-området har startat på nytt. Radioaktiviteten mättes i Kiev, Inga förändringar på värdena. Ekologiska mätningar visar dock 7-faldigt förhöjda värden på luftföroreningar på grund av brandröken. Håll er inne och stäng fönstren lyder ordern från myndigheterna Ingen går ut nu. Om corona inte lyckats hålla människor inomhus, så gör denna rök det definitivt.  Det har också varit kraftiga  stormvindar som förvärrar brand situationen i Tjernobyl. Stormen har också orsakat strömavbrott, samt avbrott i internetnätet. På vissa håll har den haft karaktären av en sandstorm i öknen, då den piskat upp sand och jord från de stora åkerfälten..

Det stormar på många sätt, vindarna, branden i Tjernobyl området, Korona, och de mycket förhöjda matpriserna i affärerna

Avspärrningar stänger vägar mellan byarna. Poliser och väktare står vakt. Den stora påskhelgen är här.

I år kan du inte gå till påskfirande i kyrkan. Denna påsk kan du inte få dina matkorgar med ägg och påskkakor välsignade av den ortodoxa prästen, som traditionen bjuder. I år sker allt via internet

Påsk är en så stor händelse, vilket gör att poliser och väktare måste  se till att människor inte håller sig vid sina starka traditioner och fyller kyrkorna.
Traditionerna i Ukraina är mycket starkare än här. Ett oroväckande antal ortodoxa präster har fått korona, detta skapar också en omfattande oro.

Barnen börjar tröttna på korona. Två barn, inga namn, beslutade sig för att rymma. De fixade smörgåsar och te i termosar, tog sina kuddar och nallebjörnar. Och naturligtvis ficklampan.
De lyckades inte gå ut innan de blev ertappade. Det var slutet på deras flykt från karantänen.

     Kiril cyklade i byn Pisky. Två poliser och en väktare stoppade honom.
– Varför bär du inte mask?
– Det finns ingen här; byn är tom, svarade Kiril.
– Barn får inte gå ut utan sina föräldrar, sa en av poliserna och varnade pojken på allvar.

     I städer kan du bara vistas utomhus för att rasta din hund. Gissa om  hundar är populära nu! Barnens lekplatser är stängda med polisens avspärrnings band, som på en brottsplats.  Du kan gå ut om du har ett arbete. Det officiella antalet arbetslösa i Ukraina är 1 till 1,3 miljoner. Jag undrar hur många arbetslösa som inte är registrerade. Den officiella statistiken är inte alltid hela sanningen.

nad sve

Barnens Ambassads team fortsätter att dela ut det goda som du givit till arbetet. Vi avbryter förstås inte kontakterna med barnen på grund av korona karantänen. Vi pratar med dem via telefon. På Internet läser vi sagor och böcker, utbyter nyheter, gratulerar dem på födelsedagar och hjälper dem med sina läxor. Barnen är glada när vi ringer dem. De har så mycket att berätta för oss.
De frågar hela tiden när de kan komma till ”Vännernas Hus” igen

Mat, frön, tvål,mm, transporteras med vår minibuss till familjerna, där vi lämnar det utanför dörren.

Barnen har också lämnat sina påskhälsningar och tackbrev där, som vi tar med oss.

brev 1

Jag blev rörd av deras teckningar, en del var i färg, andra bara i blyerts.

Många av barnen har inga färgpennor eller ordentligt ritpapper hemma. Dessa påskhälsningar ritades på papper tagna från sina skolböcker.

brev 2

Vi brukar skicka dessa Påskhälsningar via post, som bara kan bara ske från Kiev, men då byn Piski är stängd så går det inte åka någonstans.

Så I rådande koronatider skickar vi hälsningarna via e-post till våra givare.

En efterlysning

IMG 3197

Har vi inte din e postadress så skicka den snarast till info@barnensambassad.se  så får du vårt nyhetsbrev.

P.S. Korona nöden är inte över. Tack till dig som har gett din gåva. mat. Hjälp behövs fortfarande – koronakrisen fortsätter.

Länken till insamlingen

corona2 sve

Med kärlek till Gud
Mirjam Adolphi, Internationell koordinator

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *