Dela gärna med dina vänner

Här är en karta som visar var Piski finns.

Intervjuer, konsultationer med Ukraina-teamet och information, information … I natt sov jag inte alls. Redan på kvällen kände jag att något var på väg att hända.

Vem kan sova i en sådan situation? Inte jag. I Kiev sker explosion efter explosion, säger vår medarbetare Sveta.

Invasionen pågick samtidigt överallt i Ukraina. Explosionerna hördes även på landsbygden i byn Piski.

Dagens situation

Runt klockan 5 på morgonen ringer det i Tanjas mobil. Tanja – en medlem av vårt team i Piski, som ligger cirka 90 km från Kiev. Två  av hennes söner går i skola i Kiev. Det var läraren som ringde och bad om att hon skulle ta hem pojkarna, på grund av den rådande krigssituationen. Explosioner kunde höras i fjärran…

Vi bestämmer att Sveta som är medlem i vårt team i Kiev evakueras till Vännernas Hus i Piski med fyra barn, varav två egna. De fick stå i kö två timmar för att tanka bilen, på grund av de långa bilköerna

Vid 12-tiden var Sveta redan i Piski med tre barn. Hennes äldsta dottern är fortfarande i Kiev tillsammans med modern till dessa två barn. Man har ännu inte hittat något sätt att få dem till Piski.

Masha bodde med oss i Vännernas Hus, när hon var liten. Nu är hon vuxen. Hon flyr också från Kiev till Vännernas Hus i Piski.  Det fungerade inte i dag. Den goda nyheten är dock att Tanjas son Kiril kunde ansluta sig till Masha, som bor i Kyiv. I morgon ska de försöka få med Zhenya  till Piski. Zhenyas skola ligger dock på en plats dit ingen vågar köra. Förutom Zhenya finns det tio föräldralösa barn där. Just nu sitter de i skolans källare. Jag kan bara föreställa mig hur dessa barn och ungdomar känner sig. Sirenerna ljuder och bomberna exploderar.

Tidigt på morgonen ringde Vitja, som växte upp med oss i Vännernas Hus, till oss. Även han försöker ta sig till Piski med sin fru. Det enda problemet är hur?

Vi tror att Gud kommer att hjälpa oss. Våra egna råd räcker inte till. Rädslan har tagit över laget. Och det blir inte bättre av att telefonförbindelserna kommer och går.

Jag får många meddelanden från faddrar, supporters, förebedjare, vänner … Jag håller kontakten via messenger med vännerna i Ukraina. De är rörda över att de inte har glömts bort. Tänk så mycket ett enda gott ord kan göra.

Här är ett meddelande som jag just fick när jag skrev detta från en ensamstående trebarnsmamma.

Kvällen kommer … det är hemskt, det är svårt att inte gråta.

Det finns inte mycket att tillägga här. Låt oss be för Ukraina, för barnen, mammorna, papporna och hela situationen.

Jag kommer att uppdatera om situationen på bloggen och, om jag har tid, på sociala medier.

P.S. Operation Joseph fortsätter i dag, och är ännu mer nödvändig än i går. Det krävs brådskande hjälp nu. Om du kan hjälpa till, gör det nu – snart kan det vara för sent. Barn och familjer behöver mat, vatten, varma kläder, värme, ved och allt annat som ingår i ett nödhjälpspaket. Länken till insamlingen.

Ja, och det går fortfarande att skicka pengar. Banker, bankomat fungerar till så länge.

Mirjam

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *