Dela gärna med dina vänner

Kristus föds – lovsjung! Så vi hälsar vi varandra på juldagen i Ukraina.

Julen är en av de viktigaste helgdagarna för mig. Först när jag blev vuxen insåg jag den verkliga innebörden av att fira jul.

Som ett barn väntade jag på den här festen, för att den här dagen skulle man få mycket godis. På morgonen, efter helig kväll, sprang vi från hus till hus för att sjunga koljadki- julsånger och som belöning fick vi godis.

Choklad är det bästa som jag vet. Du som har besökt Vännernas Hus, du vet redan om det. Om du inte ha varit hos oss än, välkommen till julfirande. Låt oss sjunga koljadki tillsammans och sedan dela “bytet” 50 / 50😉

Som vuxen började jag gå i kyrkan och jag förstod att jul är inte bara en helgdag med gratis godis, utan en stor glädje och andlig högtid.

“Men ängeln sade: “Var inte förskräckta! Se, jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket. Ty i dag har en Frälsare blivit född åt er i Davids stad, och han är Messias, Herren.” – Lukasevangeliet 2:10-11

Många av våra vänner är intresserade av Ukraina och av den ortodoxa kulturen. Även att jag bor i Ukraina var det första gången jag besökte Kiev-Pechersk Lavra, ett historiskt ortodoxt kloster i Kiev. Det var då när våra vänner från Finland, Hannu, Oili, Markku och Kirsti besökte oss. Jag är uppriktigt tacksam till dem för det.

Vår familj firar jul enligt den julianska kalendern – den 7 januari. På kvällen samlas vi alla för den sviaty vechi heliga kvällen. Kvällens höjdpunk är 12 rätters fastetids mat.

Kutya, en maträtt från vete, vallmofrön och nötter
Borsch – Rödbetssoppan
Svampsoppa
Vareniki – fyllda degknyten
Kåldolmar
Marinerad sill
Marinerade svampar
Gelerad fisk
Stuvad kål
Bönor
”Uzvar” dricka av torkade frukter
Pompuski- minibullar av vetedeg

Fastetidens mat får inte innehålla kött, mejeriprodukter eller ägg. Detta är den sista dagen av 40 dagars fastan.

Det är inte alltid vi har möjlighet att ha alla rätter. Men kutya (gröten) har vi till varje jul. Det är den viktigaste maträtten. Den heliga måltiden börjar med uppkomsten av den första stjärnan på himlen.

God Jul till er alla! Må Herren välsigna var och en av er och era goda gärningar!

Julia
Bokförare och sekreterare på Barnens Ambassad

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *