bakom fonster
Dela gärna med dina vänner

Gör kall vinter lite varmare för ett barn

varm vinter

Barnen fryser i stadslägenheterna. Det är kallt ute och på natten är det redan minus grader. Värmesäsongen i städerna i Ukraina började sista veckan i oktober med påföljd av höjda räkningar. El-, gas-, vatten- och de kommunala avgifterna är enormt höga. Till exempel för en ensamstående mamma med två barn, som har minimilön, går 80% av inkomsten till dessa avgifter. När räkningarna är betalda, blir det knappt pengar över till mat, och pengarna räcker inte till varma vinterkläder och stövlar. Din hjälp är värdefull. Just nu behövs din hjälp – kylan är på väg.

På landet är behoven ännu större

pa landet

Där behöver man ved, pengar till dyr gas, och självklart varma vinterkläder och stövlar till barnen. Du kan föreställa dig hur livet är med barn, när det är kallt. Priser på ved och gas har gått upp väldigt mycket. En last ved kostar 5000 Grivne, som är ca 1562 kr. (Man behöver 2-3 laster för en vinter). Ute på landet lever många på ströjobb eftersom det inte finns fasta arbeten. Maten kommer från deras egna odlingar. På landet har skolorna ofta inte råd med ordentlig uppvärmning, så eleverna sitter med ytterkläderna på, och när de kommer hem, är det inte heller varmt där. Många ber oss om hjälp. Med din gåva kan du ge värme till ett barns kalla vinter. Vissa familjer behöver ved, andra pengar till gas. Många behöver varma kläder och stövlar till barnen.

Ett hopp om varm vinter för de evakuerade

tolik 2

Tack för att du inte glömmer de evakuerade från krigszonen i Östra Ukraina. Ca. två miljoner människor tvingades lämna sina hem på grund av kriget. Vi hjälper dem som har kommit till vår kommun, och är i störst behov av hjälp. Under fyra års tid har de evakuerade dagligen utstått svårigheter. Uppe på allt detta måste de betala skulden på sina hem, som de redan har förlorat. En del av de evakuerade som kan arbeta har fått jobb och lägenhet eller hus. En del bor kvar i vår kommuns gamla studentboende, där det är mycket kallt under vintern på grund av kommunens ovilja att värma upp. I studentboendet finns det ensamstående mammor med sina barn, mor/far mödrar med sina barnbarn, handikappade och äldre människor. Deras situation är hopplös.

flyktingcenter

”Ingen bryr sig om oss, alla har glömt.”

Vi på Barnens Ambassad prioriterar naturligtvis barnen, men det finns undantag. Redan för början av kriget har vi hjälpt de evakuerade som kommit till vår kommun, både barn och vuxna. Tillsammans med dig kan vi ge dem ett hopp om varmare vinter.

Vad kan du göra? Hur du kan hjälpa?

Du kan hjälpa till att köpa varma kläder och skor till barnen. Du kan köpa ved eller betala gas till en familj. Du kan be.  Du kan berätta till dina vänner.

jag vill vara med

 

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *