Söndagsskolan i Vännernas Hus – Veckans höjdpunkt
Dela gärna med dina vänner

Söndagsskolan i Vännernas Hus- på lördagar är veckan höjdpunkt. Varje vecka åker jag en lång väg, hela 18 mil t/r för att hämta över 20 barn från åtta olika byar. Barnen skrattar och tjattrar och förväntansfulla sorl fyller vår minibuss.

Detta är inte bara en barn skjuts – det är en resa till veckans höjdpunkt: söndagsskolan, en oas av frid och glädje.

Det en oförglömlig stund för barnen att lämna oron bakom sig och istället fylla sina hjärtan med gemenskap och glädje. Att samla dessa små själar från åtta byar gör mig glad.

Det är oerhört betydelsefullt, särskilt nu under kriget, att ge dessa barn en chans att bara vara barn – att skratta, leka och till och med gråta tillsammans. De får vara precis som barn bör vara – fria och fulla av liv.

I vår söndagsskola får de dricka te, äta mellanmål och fördjupa sig i Bibelns berättelser. Barnen får också en trygg plats att uttrycka sina tankar och känslor genom bön och sång.

Att få dela dessa stunder betyder allt i en tid då världen utanför är så osäker och skrämmande. Här, mitt i krigets kaos, skapas ett rum av hopp och ljus där barnen kan hitta styrka och tröst.

Viktor Pavlovitj, Lokal platschef

Söndagsskolan i Vännernas Hus

Jag gillar söndagsskolan för att  jag får träffa vänner där. Vi läser också Bibeln. Bibeln hjälper mig att höra Gud, utveckla mig själv, lära mig något nytt och användbart.” Anja, 10 år gammal.

Så här började vi

Av Tetyana Vysotka, söndagsskole ledare

Vårt allra första möte med Söndagsskolan i Vännernas Hus i byn Pisky började i september 2014, efter en inbjudan från syster Maria i Bobryk. På den tiden hade vi ett schema som sa att det var vår tur att besöka byn en gång varje månad.

Tidiga morgnar på centralstationen blev en del av vår rutin, där vi hoppade på tåget kl. 06:15. Efter lite mer än en och en halv timme i en fullsatt vagn var vi framme i Bobrovytsia. Väl där hälsades vi alltid välkomna av pastor Alexander som tog oss den sista biten till Piski.

Förändringar i rutinerna

Med tiden blev vårt team det enda som kom hit, så vi började göra det oftare – två gånger i månaden. Gud välsignade oss och nu reser vi inte längre med tåg, utan med kyrkans minibuss, vilket sparar mycket tid.

Nio år med söndagsskolan i Vännernas Hus

Under dessa år har söndagsskolan sett många ansikten – barn som växt upp med oss och nya vänner som just börjat. Det finns barn som kommit regelbundet under många år. Utan dem skulle det vara svårt att tänka sig att fortsätta.

Ibland har vi varit en liten grupp på bara 15, ibland en stor skara på 30, men oftast är vi omkring 25 delade i tre grupper.

Glädjen att tjäna barn

Söndagsskolan i Vännernas hus, under krigstid i Ukraina 2023

Vilka är dessa barn som kommer till söndagsskolan? De är nyfikna och fyllda av frågor, ibland tysta, ibland högljudda fulla av energi.

Söndagsskolan i Vännernas Hus: i våra klasser får de:

 • spela spel
 • utföra roliga uppdrag
 • skapa saker med sina händer
 • och naturligtvist lära sig om Bibeln
 • lära sig gyllene verser
 • få priser
 • sjunga sånger
 • göra övningar
 • titta på sketcher, filmer eller tecknade serier
 • visa sketcher själva
 • färglägga eller rita
 • laga något gott att äta

Varje aktivitet är ett äventyr.

Mellanmål, Söndagsskolan i Vännernas Hus, Ukraina 2023

Guds kärlek

När vi pratar om Gud och hans kärlek till oss, människor, och visar hans karaktär, försöker vi alltid göra det intressant och tillgängligt för barnen.

Vi är tacksamma till alla som på ett eller annat sätt är involverade i detta arbete, eftersom det är Guds gemensamma arbete som måste gå framåt.

Vill du stödja Söndagsskolan i Vännernas Hus. Klicka på länken

Söndagsskolan – i tuffa tider i Ukraina

Av: Katja, husmor i Vännernas Hus

Ukraina upplever tuffa tider. Vintern närmar sig med kalla vindar och strömavbrott kommer att bli vanliga.

skapade fantastiska lyktor. Med små fingrar böjde och limmade de, ock skapade lyktor. Väeernas Hus 2023, Ukraina

Förra veckan gjorde barnen något speciellt – de skapade fantastiska lyktor. Med små fingrar böjde och limmade de, ock skapade lyktor som lyser som stjärnor i natten.

Dessa lyktor är inte bara ljus i mörkret; de är som små speglar av barnens egna hjärtan, som glöder starkt och klart.

Och när barnens ansikten lyses upp av lyktans sken när vi berättar historier och sjunger tillsammans, då ser man det – söndagsskolans hjärta. Här lär sig varje barn att de betyder något, att de har ett hopp.

skapade fantastiska lyktor. Med små fingrar böjde och limmade de, ock skapade lyktor som lyser som stjärnor i natten. Vännernas Hus, 2023

Vi behöver alla ljus i våra liv, inte bara på sommaren utan också när det är vinter, dag som natt.

Och precis som det står i Psalmen: ‘Ditt ord är mina fötters lykta, ett ljus på min stig.’ Psalm 118:105.

Det är våra lyktor, men det är också Guds ord som hjälper oss att se klart när det är som mörkast.

P.S. Vill du få vårt veckobrev?

Det kan vi ordna! Är du nyfiken och vill veta mer?

Varje vecka skriver vårt team i Ukraina om vardagslivet och om aktuella händelser. Du får också läsa om Livlina i Eskilstuna – om ukrainska flyktingarnflyktingars liv i Eskilstuna. KLICKA PÅ BILDEN – VECKOBREVET.

Barnens Ambassads Veckobrev

Om barn och kriget

Här får du läsa artiklar som jag samlat från nätet artiklar om Ukrainas barn och kriget/ Mirjam

Vi lämnade vår pappa i Kyiv – We left our dad i Kyiv

https://www.jurist.org/news/2023/11/yale-report-belarus-and-russia-collaborate-in-systematic-deportation-of-ukrainian-children/

https://www.scmp.com/news/world/russia-central-asia/article/3242114/ukrainian-teenager-who-was-taken-russia-occupied-mariupol-returns-ukraine


Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *