Hösten 2023 - Vad kommer vi barn och teamet i Vännernas Hus att komma ihåg
Dela gärna med dina vänner

Hösten 2023 – Vad kommer vi barn och teamet i Vännernas Hus att komma ihåg

Hösten närmar sig sitt slut. Vi minns de varma, soliga dagarna som kändes som sommar. Det gjorde så att vi kunde vara ute mycket. Inget är roligare än att spela fotboll och ha kul utomhus med kompisar.

Vad annat minns vi från hösten? Flyglarmen och attackerna. Särskilt under de första dagarna av skolåret.

Mars 2022 – Ockupationen finns kvar i våra minnen

Vi kan fortfarande inte glömma mars 2022, när vår by ockuperades. Hur är det med ångest på natten? Att gå och lägga sig och inte veta vart man är på väg eller vart man ska komma? Vi andas fortfarande av rädsla för våra släktingars liv, sorg och smärta för dem som gick bort i förtid. Det finns våra landsmän bland dem.

Barnen behöver hjälp: De behöver oss vuxna som lyssnar

raisa och barnen 1600

Hur uppfattar barn allt detta? De tittar eller lyssnar inte på nyheterna. Men de kan se och känna sina föräldrars beteende när de diskuterar situationen i Ukraina. De talar om sina släktingar som nu befinner sig någonstans i krig. De kan inte ringa dem.

raisa och barnen 1600 7

Denna oro förs vidare till barnen. Ibland, helt plötsligt, visar barnen negativa känslor. Och då måste du prata med dem om något bra. Erbjud dig att spela något spel tillsammans, barnen kom ihåg de tider som tillbringats med sina föräldrar. Och var noga med att lyssna noga på barnet. Det hjälper.

raisa och barnen 1600 10

Erbjud att spela tillsammans, påminn dem om de tider tillsammans med föräldrarna. Var noga med att lyssna noga på barnet. Det hjälper.

raisa och barnen 1600 4

Och så blev det oktober. Hur kommer den att bli? Vi hoppas att det blir bra. Och så är det de ständiga flyglarmen.

Hösten 2023 – Femtaklassarnas september

Låt oss gå tillbaka till september, eller snarare till fem pojkar som alla går i samma klass. De är Roman, Vladislav, Denis och tvillingbröderna Arsen och Artem.

För femteklassarna har september alltid ansetts vara den svåraste månaden. Varför är det så, kanske du undrar?

Nya lärare – allting är nytt

För det första, i stället för att ha en lärare som de haft sedan första klass, nu kommer det många nya lärare – nya ansikten, nya namn, och varje lärares sätt är annorlunda. Det finns många nya skolämnen. Ryggsäcken är full av läroböcker, men vissa läroböcker saknas helt och måste laddas ner från Internet. Internet går ofta ner eller strömmen går. Det skapar problem. Man måste vänja sig vid allt, man måste memorera allt.

raisa och barnen 1600 9

Hur kommer resten av hösten att bli? Vi hoppas att det blir bra.

Hösten 2023- Vännernas hus, flyglarm

skyddsrum - källare

Så vad kommer denna september månad 2023 att bli ihågkommen för? Kanske en notering i en mattebok med bara datumet, mer hann man inte. Och så ljöd flyglarmet.

Alla packar snabbt sina ryggsäckar och skyndar sig till skyddsrummet tillsammans med hela skolan. Skyddsrummet är endast lämpligt för att sitta så länge larmet pågår, vänta på klartecken och sedan gå tillbaka till lektionen. Lektionerna fortsätter. Det finns inga villkor för att studera i skyddsrummet.

Ibland sitter barnen i skyddsrummet i flera timmar redan på morgonen och ibland i en halvtimme. De har redan missat 1 eller 3 lektioner.

Materialet för dessa lektioner skall de gå genom själva hemma. Ifall de har tur, lektionen är upprepning, men det kan också vara ett helt ny tema.

Det är det en femteklassare kommer ihåg – mattelektionen en septemberdag, och de kommer att komma ihåg andra ämnen också.

Flyglarm hörs ofta. Ibland mer än en gång under samma dag. Barn blir trötta på att springa omkring. Deras humör försämras och de blir irriterade. Vilken typ av lärande kan vi prata om?

‌Det handlar om att upprätthålla hälsan. När barnen kommer till Vännernas Hus – de leker och leker. I leken glömmer de ångesten och blir sig själva. De blir barn.

‌Tanja, Sasha, Arina, Albina är flickor i fjärde klass. Valeria och Yaroslav går i tredje klass. Svyatoslav och Ilya går i andra klass. Nazar går i första klass. Kirill och Sofia är de äldsta. Deras familj flydde utomlands och de har nu återrvänt till sin egen by och fortsätter att studera på sin hemskola.

‌Barnens minnen av september 2023 kommer att vara liknande, eftersom de bor i samma by, alla går i skolan tillsammans och besöker Vännernas Hus. Och någonstans långt borta, i Sverige och Finland, finns det människor som bryr sig om de ukrainska barnens öde.

‌Tack vare deras hjälp har våra barn möjlighet att komma till Vännernas Hus.

Höst med smak av krig

blog landscape 1600 2

Oktober månad började med varma, fina dagar. Vädret var mycket trevligt och vackert vid den här tiden. De gulröda löven på lönnarna och björkarna lyser upp mot de gröna tallarna och granarna.

Barn gillar att göra regn av löv. De kastar färgade löv uppåt och ser hur de långsamt, som fjärilar, cirklar runt och faller till marken.

‌All denna skönhet överskuggas av flyglarm. Då måste du snabbt springa till skyddsrummet.

‌Under andra halvan av oktober blev regndagarna många. Det var fint regn, duggregn som droppade ner från himlen hela dagen lång.

‌Regn eller inte regn, men när det är flyglarm måste man springa till skyddsrummet. Flyglarmen blir vanligare och längre.

‌Vintern är på väg. Hur ska man överleva den? Orcherna blir trots allt argare. Gränsområdena, beskjuts varje dag. Både dag och natt.

‌Vill de att vi ska frysa ihjäl? Det kommer de inte att lyckas med. Vi tror och ber varje dag. Må våra böner skydda våra soldater i Ukrainas armé, som försvarar vårt Ukraina och oss.

‌Vi hoppas att det blir fred i Ukraina väldigt snart.

‌Alla oss i Vännernas Hus, tillsammans med barnen, är jätte, jätte tacksamma för all hjälp och stöd. Och vi ber och tackar Gud för allt bra som Han ger oss.

Raisa Mykolaivna, pedagog i Vännernas Hus

P.S. Är du nyfiken och vill veta mer?

Det kan vi ordna! Varje vecka skriver vårt team i Ukraina om vardagslivet och om aktuella händelser. Du får också läsa om Livlina i Eskilstuna – om ukrainska flyktingarnflyktingars liv i Eskilstuna. KLICKA PÅ BILDEN – VECKOBREVET

Barnens Ambassads Veckobrev

Om barn och kriget

Här samlar jag artiklar från nätet artiklar om Ukrainas barn och kriget/ Mirjam

Hur pratar man om kriget i Ukraina med barn

https://www.mll.fi/sv/hemsida/om-mll/mediefostran/barn-och-krisnyheter/hur-prata-med-barn-och-unga-om-krig/

https://www.newsweek.com/russian-soldier-says-moscow-sends-children-front-line-without-ammo-1843693#slideshow/2309183

https://kyivindependent.com/ngo-save-ukraine-rescues-4-more-children-from-russian-occupation/

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *