ljuset i mörkret - Det är du!
Dela gärna med dina vänner

Du är ljuset i mörkret! Denna text är en hyllning till varje individ, församling och organisation som hjälpt till att lysa upp barnens och de behövande familjernas liv under kriget i Ukraina.

Vi har sett hur kärleken och omtanken sprider sig över gränserna. Din gåva har gett värme, kläder … hopp för dem som står inför en hård vinter.

Jag hoppas att denna bloggpost kan ge en inblick i det arbete som görs i Ukraina, men också stöd och hopp till de barn som har flytt kriget till Sverige eller Finland.

eskilstuna dopomoga

Tack till er alla som så många sätt hjälpt ukrainska mammor och barn som flytt från Ukraina till Eskilstuna.

Barnens Ambassad utökade sin verksamhet också till Eskilstuna direkt när kriget började februari 2022. Mammor och barn från vår region flydde kriget och kom till Eskilstuna.

/ Mirjam, grundare, Internationell koordinator

389 kg Kärlek och värme till Ukrainas barn

Av: Tanja, koordinator av Barnens Ambassads program – Livlina.Oktober månad kännetecknas inte bara av väderomslag och den första kylan, utan också av den gränslösa värmen i människornas hjärtan.

Vår slogan ‘Låt oss göra vintern varmare i Ukraina’ blev mottot för månaden vilket förenade lokalbefolkningen till en stor familj av medkänsla och vänlighet. Eskilstunaborna donerade varma kläder, skor, pengar till att köpa ved och mycket annat, redo att dela med sig av komfort till ukrainska familjer.

Vi lyckades skicka två laster till Ukraina med en total vikt på 389kg. Det här är helt otroligt.

De ukrainare som har tagit sin tillflykt hit till Eskilstuna tar inte bara emot hjälpen, utan hjälper också till. De sorterade och packade den värdefulla lasten av varma kläder. Det ömsesidiga stödet och den gemensamma insatsen är imponerande.

Ett varmt tack till er alla. Det är otroligt och fantastiskt att se så många människor enas för att stödja familjer i Ukraina genom vintern. Ett varmt tack till er alla. Ni är verkligen extraordinära människor med stora hjärtan.

Hjälpen når fram: kläder och värme till Ukrainas barn

Av: Katerina är koordinator av hjälpprogram i byn Piski och kringliggande byarna

piski dopomoga

Den här månaden värmer vi upp familjer

Vi har fått mycket humanitär hjälp från Sverige och Finland i form av varma kläder, vilket innebär 96 lådor med kläder.

Detta är värmen som ni har samlat in och delat med er av till familjerna i Ukraina. Denna hjälp är extremt viktig just nu, när många familjer har förlorat sina hem och behöver hjälp. Vi har även internflyktingar som har kommit till vårt område, och vi stödjer dem så mycket vi kan.

Vi har börjat leverera ved till familjer, vilket också är en mycket viktig hjälp. De flesta som får ved är ensamstående mödrar som inte har möjlighet att själva förse sina familjer med ved.

Att skaffa ved är ett hårt arbete och det kostar 9 200 UAH, vilket motsvarar ungefär 3 500 SEK per lastbil. En sådan familj har inte ekonomiska förutsättningar att köpa ved med det statliga stödet som finns tillgängligt. Utan ditt stöd skulle de och deras barn gå hungriga ,för att ha råd att köpa ved.

Vi har också börjat leverera kläder till barnfamiljerna.

Mod i mödan: Värmen segrar i krigets Ukraina

Viktor Pavlovitj, som är vår lokala platschef, berättar hur kriget satt sin prägel på allas vardag. Ingenting är som det har varit, och ändå har det ovanliga blivit vanligt.

drova dopomoga

I vår region ljuder flyglarmen med jämna mellanrum.  Det är varningstecken. Vi arbetar aktivt med säkerhetsåtgärder. Skolor och daghem är öppna. Barn lär sig som vanligt, men när flyglarmet ljuder måste de skynda sig till skyddsrummet.

I oktober gjorde vi oss redo för kylan och fyllde på med 80 kubikmeter ved till vår panncentral i Vännernas Hus. Värmepannan har också blivit genomgången och är klar för att leverera värme. När regnet kom och temperaturen sjönk till noll började vi värma upp vår byggnad. Nu är Vännernas Hus varmt och behagligt. Alla barn och teamet som jobbar här är glada och tacksamma för värmen.

För att ge stöd till familjer i vår region, har vi kampanjen ”Varmare Vinter.” Många har svårt att köpa ved inför den kalla vintern. Vi har sett över behoven noggrant. Redan nu har sexton familjer nått ut till oss för att få hjälp.

Vi får viktig hjälp till familjer snabbt och effektivt från Sverige och Finland genom transportfirmor och Ukrainas post. Utan fördröjning ser vi till att alla i behov får dessa.

divider 640x35 1

Ljuset i mörkret: Gemenskap och framtidstro genom fadderstöd och hjälp

I Kyivs hjärta, där motstånd möter mod, sprider du ljus i krigets skugga genom Barnens Ambassad. Ditt stöd låter leenden och hopp blomstra, och tillsammans bygger vi en grund för en tryggare framtid för våra små hjältar.

Flera av “våra barn” som har haft Vännernas Hus som sitt “andra hem” har vuxit upp. De är nu studenter i Kyiv eller  i andra städer. De fortsätter att få fadderstöd.

Till dig som är fadder i Finland och Sverige, tack för att du knyter band av omtanke och gemenskap. Ditt bidrag ger ungdomar möjligheter och framtidstro i en tid då varje gest av omsorg räknas.

sveta katya piski

På bild: Svitlana och Katerina sorterar hjälpen som kom från Sverige

Jag åkte till Piski för att hjälpa till att sortera kläderna som kom från Sverige. Jag valde ut en hel del varma kläder till barn i Kyiv. Tack för den välbehövliga hjälpen.

Den här månaden har vi köpt mat till våra familjer i Kiev och även fått ett paket från Finland. Alla är mycket tacksamma för hjälpen. / Sveta, koordinator av humanitära program i Kyiv

Skratt och trygghet mitt i stormen: Vännernas Hus välkomnar framtiden

Vannernas hus barn w. 1600

Vännernas Hus – hjärtat i allt vårt arbete i Ukraina.  En plats där barn kan lämna sina bekymmer i farstun, åtminstone för en stund. En plats när livet stormar. Härifrån utgår all hjälp till Piski och byarna.

I byn Piski står Vännernas Hus, barnens hus. Ett hus där värme och trygghet blomstrar. Här, i denna lilla by i Ukraina, öppnar vi våra dörrar till en värld där barnens skratt ekar starkare än krigets. Härifrån går din kärlek, dina gåvor vidare till barnfamiljerna som behöver.

Tänk dig en plats där lek och lärande är kul. En plats som blir ett andra hem för barn som delar drömmar och spelar huvudrollen i sina egna äventyr och lekar.

2023 sunday school

Hos oss får barnen vara barn. Föreställ dig ett hus – ett hem där skrattet aldrig tystnar, där lek och nyfikenhet flödar. Där näring inte bara kommer i form av måltider utan också som kunskap och stöd i studier, med lekens och fritidens glädje, där helger fylls med söndagsskolan och Guds kärlek.

Och när varningsklockorna – flyglarmen ljuder och himlen mörknar, då är vi tillsammans.

Detta är Vännernas Hus — en liten oas mitt i en orolig värld.

Inblick från Vännernas Hus

2023 friends house

Av: Raisa Mykolaivna, pedagog

Den här månaden var ganska varm. Barnen tillbringade större delen av sin tid utomhus. De spelade olika spel och lekar, hoppa studsmatta och spela boll.

Den sista veckan på hösten är det också höstlov. Vi hade jättekul när vi gick till skogen och njöt av det vackra höstvädret. Vi tog många fantastiska foton som minne.

Vi besökte biblioteket. Barnen tog med sig böcker att läsa. Det var intressant att se Artem läsa medan han gick och sedan fortsatte han att läsa på lekplatsen. Läsningen är en utrotningshotad art. Det är mycket svårt att få barn att läsa nuförtiden.

Rapporttider i världens orostid

Av: Julia, bokförare – sekreterare

2023 begalteriya

Ännu en månad har gått. I mitt arbete är det en speciell månad – inlämnandet av kvartalsrapporter. Den här gången ändrades rapportformuläret något, så jag var tvungen att titta på ett online-seminarium för att skicka in det korrekt.

Den här månaden började också kriget i Israel. Vi kan inte bortse från detta. Vi känner deras smärta som om den vore vår egen, för vi vet vad krig är.

Blommande hopp

Katja O., husmor

dim druziv flowers

“Se därför till att ni inte beter er som dårar, utan som kloka, och värdesätt tiden, ty dagarna är onda.” Efesierbrevet 5:15-16

Oavsett väder, årstid och månad, tid på dygnet eller veckodag, påminner vi oss alltid om vilken svår tid vårt land och vi själva genomlever.

Vi brukade lära oss om kriget i skolan och läsa om det i böcker, men nu lever vi genom de händelser som så småningom kommer att bli Ukrainas nya historia.

“Och i din bok skrevs alla de dagar som bestämdes för mig, när ingen av dem ännu var. ” [Psalm 138:16]

Allas arbete är viktigt. Jag har turen att arbeta i ett team där alla gör sitt jobb, och där alla har ett gemensamt mål – att hjälpa barn.

Barnen i Ukraina är krigets barn. När man lever i ständig stress och ångest är det viktigt att hitta något som kan avleda uppmärksamheten och ge glädje. Jag hittade mitt – det är blomsterskötsel.

Jag tycker om att se resultatet av mitt arbete – deras underbara doft och blomning. Varje blomma i Vännernas Hus är som ett barn, som älskar solen, som har sin egen karaktär. Och viktigast av allt, barn, som blommor, behöver vår vård och uppmärksamhet. Barn är blommorna i vårt liv och vår framtid.
Katja O.

Ljuset i mörkret -det är du!

Tack!

/Mirjam

Dela gärna med dina vänner

Similar Posts

One Comment

  1. Tusen tack för det fina brevet och all info om det som vart och händer idag. Mycket pedagogiskt upplägg och proffsigt. Ni gör alla ett fantastiskt arbete på alla områden Önskar Er allt gott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *