Kriget i Ukraina: Hur är det att vara bokförare?
Dela gärna med dina vänner

Kriget i Ukraina. Julias 10-åriga resa som bokförare: mellan siffror och smaker.

Hej, mitt namn är Julia. Jag är bokföraren och sekreteraren i vårt vänliga team. Och den här veckan kommer du att få läsa mina berättelser

Arbetet som bokförare är spännande, men “farligt för hälsan”

job Julia.jpeg

Idag är det exakt 10 år sedan jag började arbeta i Barnens Ambassad. Innan dess arbetade jag med självförsörjning och sedan med budget. I Ukraina beror detaljerna i en bokförares arbete på typen av affärsverksamhet.

Daglig berg- och dalbana: Att navigera i Ukrainas skiftande bokföringslandskap

Att arbeta som bokförare i Ukraina är som att åka berg- och dalbana varje dag. Lagstiftare ändrar ständigt saker. Och när du går och lägger dig på kvällen vet du inte vad som väntar dig på morgonen när du kommer till jobbet och tittar på Internet.

Kriget i Ukraina – Arbetets komplexitet blev särskilt tydlig när kriget startade i vårt land

Ockupation, strömavbrott, brist på internet – allt detta påverkar en bokförares arbete. I början av kriget, när vi tillbringade en månad under ockupation, var jag inte orolig för mig själv. Jag var orolig för att något skulle hända med min bärbara dator och telefon, eftersom allt mitt arbete sker i dessa prylar. Jag var orolig för att jag var tvungen att betala skatt i slutet av månaden, och jag hade ingen tillgång till Internet.

Att lämna in kvartalsrapporter skulle också vara omöjligt. Jag bad att Gud skulle komma på något. Och Gud hörde mina böner. Vi kunde ge oss av och jag kunde sköta mitt jobb.

Men prövningarna slutade inte där. På hösten började ryssarna beskjuta kritisk infrastruktur. De förstörde vårt energisystem. Vi blev nästan utan elektricitet. Vi bröt strömmen enligt schemat: 2 timmar ström och 6 timmar utan ström.

Ibland var det strömlöst längre. Bristen på el var en konsekvens av bristen på internet. Därför var vi tvungna att planera vårt arbete i enlighet med strömavbrottsschemat.

Ukrainas banksystem

Jag gillar hur vårt banksystem fungerar, även om det finns några “men”. Men de är inte så kritiska.

Sedan kriget började har vår bank ändrat reglerna för hur man arbetar med kunder. När det gäller mig finns det fler förändringar till det bättre. För nu behöver du inte gå till banken för att lämna över ett dokument. Under de första månaderna av kriget var det fysiskt omöjligt att göra det.

Nu sparar jag tid. Allt kan göras via kundbanken eller e-post. Du sätter din signatur och stämpel på dokumentet. Du skannar det. Och sedan skickar du det.
Betalkort som har gått ut är giltiga till slutet av utgångsdatumet. Du kan använda dem i butiker och ta ut kontanter. Det kan dock uppstå problem med onlinebetalningar.

Men arbetet har blivit mer komplicerat på vissa sätt. Betalningar i utländsk valuta övervakas mer noggrant. Vi måste ge mer information och förklaringar till varför och hur vi gör detta. Jag har förståelse för detta. Det är krig i landet, och detta är standardkontroller.

Barnfamiljer är Ukrainas framtid

childrens and desert Julia

Kriget i Ukraina har pågått sedan 2014. Men det var först efter den fullskaliga invasionen som krigets inverkan på ekonomin blev märkbar. Många barnfamiljer flydde landet. Skälen var olika. Hot mot liv, förlust av hem, förlust av jobb.

Många av dem som stannade kvar lever på gränsen till överlevnad. Särskilt i byarna. Det finns inget arbete. Och om det finns arbete är lönen usel. Den räcker inte ens till att täcka familjens grundläggande behov.

Men världen är inte utan goda människor. Tack och lov har vi många vänner utomlands. I nästan 2 år nu har ni ständigt hjälpt oss. Tack för ert stöd. Det är mycket viktigt för oss här. Speciellt för era böner ❤️

“Men du, var stark och låt inte dina händer bli svaga, ty det finns en belöning för din styrka.” 2 Krönikeboken 15:7

PS. Bakning hjälper mig att distrahera mig från alla dåliga saker i dessa svåra tider. Jag lagar olika sorters desserter till barnen på Vännernas Hus. Våra barn är mina bästa kunder. De tackar mig alltid för godsakerna.

/ Julia

Grattis Julia

GRatiis Julia, 10 år tillsammans

Under de 10 år som du har arbetat på Barnens Ambassad-Haver, har du blivit vår riktiga superhjälte.

Julia, du är ett riktigt fenomen bland bokförare. Du är vårt hemliga vapen i finansvärlden 💰 och när det gäller att baka godsaker 🍰. Klicka här om du vill du gratulera Julia

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *