Dela gärna med dina vänner

Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna,
det är mörkt nu, men det blir ljusare igen.
Tänd ett ljus för allt du tror på, för den här planeten vi bor på.
Tänd ett ljus för jordens barn.

Vi får aldrig ge upp hoppet.  Hoppet om att det blir bättre.  Media i olika former berättar om världsläget, krig, hemskheter, katastrofer, ja ibland också ganska banala saker.  Vilket hus någon artist har köpt, vem som ligger i skilsmässa, mm.

Låter vi allt detta forma vår dag så blir det som att man är i en torktumlare, tankarna går runt i huvudet.  Vad heter jag? I så fall varför?  Så uttryckte min vän sig när han försökte lösa ett tekniskt problem. Så kanske man känner sig ibland i denna turbulenta värld.

Migrationsverket har nu gått ut på sin hemsida angående prövning av skyddsbehov för medborgarna från Ukraina.

https://lifos.migrationsverket.se/dokument?documentSummaryId=47937&fbclid=IwAR1iU-xA7Os7ngQb47jFVJS8RKRPevpOLt8qECQCpj73EfQYVd6v2K8hX9s

Detta skulle gälla folk som kommer till exempel ifrån Kyiv och Odessa. Dessa städer är säkra att bo i enligt migrationsverkets bedömning. Det finns också många hjälporganisationer där som hjälper säger de. Sociala myndigheter hjälper till.  Detta är ju befängt.

Vi har dagliga kontakter med Ukraina via vårt team:

“2024 har börjat. Siffrorna i kalendern har ändrats, men tyvärr kvarstår problemen och utmaningarna för vårt folk. De ryska missil- och drönarattackerna över Ukraina har ökat. Fredliga civila fortsätter att dö, och det är fruktansvärt däribland dem finns också. barn.

Men jag tror att vi, förenade av den ljusa idén om vår seger, genom att stödja varandra och våra väpnade styrkor, kommer att överleva och bli fria.” Viktor Pavlovitj, Barnens Ambassads Platscef i Ukraina

Katja uttrycker sina känslor med denna bild som hon skapade med AI.
Katja uttrycker sina känslor med denna bild som hon skapade med AI.

Katerina utrycker sina känslor med denna bild skapat med AI.

“Jag känner rädsla när natten närmar sig. Varje kväll finns det flyglarm. Det skrämmer mig. Jag tänker på de människor som förlorar sina hem mitt i vintern och de som förlorar sina nära och kära eller vänner.

Det gör ont i ditt hjärtat att tänka på det. Jag önskar att man skulle kunna känna frid och lugn och vara säker på att allt kommer att bli bättre. Jag försöker övertyga mig själv att Gud kommer att skydda min familj och mig.

Varje morgon försöker jag tänka på bra saker, även om det är svårt ibland och även om det inte se så bra just nu.” Katerina, koordinator för hjälpprogram i Piski och byarna.

“Veckan verkar ha börjat, men dagarna är desamma, och varje natt tänker jag bara på en sak:

Kommer vi att vakna på morgonen?

Morgonen har redan börjat med positivitet och glädje i livet.  Men när kvällen kommer kväll läser man nyheterna i mobilen och försöker få en bild var missilerna och raketerna flyger – var de har fallit.

Vi slutar inte tro på miraklet att denna mardröm kommer att ta slut. Sveta,” Koordinator hjälpprogram i Kyiv.

Vi ger inte heller upp. Vi är inte under omständigheter, utan över omständigheterna.

Varken Kyiv eller Odessa är säkra platser. Missiler och drönare attackerar fortfarande man vet bara inte när. Kriget är långt ifrån slut.

Detta får inte ske, att ukrainska barnfamiljer ska tvingas lämna tryggheten här och tvingas återvända till ovissheten i kriget.  Barnen är redan traumatiserade, de behöver inte mer trauma.

Vi ber till Gud att migrationsverket tar sitt förnuft tillfånga och häver detta beslut, och att alla får stanna här i Sverige så länge kriget pågår.

Jana 18 år, en flicka från Ukraina skriver

Jaana minns hur det var under förra vintern.

Jag minns fortfarande de stunder 2023 då jag skrev mina anteckningar i ljuset av en ficklampa och stearinljus.

Ärligt talat är det väldigt svårt, särskilt när det inte finns något ljus eller någon internet kontakt. Men vi lyckades, även under sådana tider, hitta det positiva och vi fortsätter att studera.

Nu har Ryssland börjat med missilattacker igen, men jag tror och hoppas innerligt att vi kommer att få elektricitet och internet.

Vi är ukrainare – vi kommer att övervinna allt. Vid den tiden avslutade jag det andra året av mina studier med bravur trots allt. Vid den tiden hjälpte mig stöd och optimism, tro på framtiden.

Men minnena från den tiden kommer att finnas kvar för alltid. Jag tackar uppriktigt min familj för det stödet. Allt kommer att vara Ukraina!

Ära åt Ukraina!
Ära åt hjältarna!

Vi kommer definitivt att vinna eftersom vi är ukrainare. Vi kommer aldrig att ge upp och kommer att fortsätta att leva oavsett vad.” Jaana

Hjälp till Ukraina

Nu något positivt. Vi planerar att skicka en hjälpsändning till Ukraina.  De behöver fleecetröjor, värmeljus och varma sockor, hygienartiklar, mm

När vi gick ut med denna information har vi fått en härlig respons från många människor.

Det behövvs pengar till transportkostnader och till inköp till det vad som behövs.

Världen blir vackrare

Jag blir glad av människors omsorg och medkänsla.
Världen blir plötsligt lite vackrare.

Boas Adolphi
Ambassadör för Barnens Ambassad
För Ukrainas barn, i krig och på flykt

Bli med i vår gemenskap – prenumerera på vår nyhetsbrev

Jag vill ha nyhetsbrevet

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *