Dela gärna med dina vänner

Boas Adolphi, Ambassadör för Barnens Ambassad, grundare
Boas Adolphi, Ambassadör för Barnens Ambassad, grundare

Årskrönika 2023- så har ett år gått igen. Allt rullar på som vanligt.  Ja, så brukar man ju säga, men så har det inte varit. Som Ambassadör på Barnens Ambassad har det känts som ett hedersuppdrag att stå i gapet för Ukrainas barn i krig och på flykt. 

Det har nu gått mer än ett och ett halvt år sedan Rysslands invasion av Ukraina, och kriget fortgår ännu.

Låter du modet falla i nödens stund, då blir din kraft ringa

Ordspråksboken 24:10

Jag är så tacksam att vi alla på Barnens Ambassad i Sverige och i Finland inte låtit modet falla utan med gemensamma krafter kunnat hjälpa barn och barnfamiljer i Ukraina, men också dem som flytt till Sverige.

Inget av detta skulle inte varit möjligt utan ditt stöd. Tack att du inte heller lät modet falla.

De som flytt hit har med sig upplevelser från kriget

”Vi vill ha lugn och ro, vi är fredliga människor. Jag vill inte att mitt land ska förstöras. Jag vill att alla ska få leva” Kristina, 13 år gammal

Vår uppgift här är att vara som en sordin för flyktingarna. I vårt land har vi inget krig inga flyglarm som ljuder dagligen. Här är det en

”Fridfull Himmel” det är så ukrainarna uttrycker det.

Men mitt i detta lugna så kan minnena poppa upp från vad de upplevt i Ukraina och under flykten. En sordin används ju för att göra ljudet mjukare och tystare på exempelvis på en trumpet

Där har vi vår uppgift. Att dämpa, lugna och lägga plåster på såren. Att gå bredvid.

Tack till er alla som ställde upp med finanser. Tack till alla  församlingar, företag, enskilda givare.  Tack också alla som ställde upp som volontärer.

Tacksam till hela Barnens Ambassads team i Sverige Finland och Ukraina

Tack framförallt till GUD, som gav oss alla kraft visdom och ledning för att kunna utföra vårt uppdrag.

Boas Adolphi

Ambassadör samt grundare

divider 1

Årets höjdpunkter är de insamlingar vi haft!

Jennifer Ravstam , Ordförande Barnens Ambassad Sverige
Jennifer Ravstam, Ordförande Barnens Ambassad Sverige

Dels den vi hade över förra julen, som sedan gick iväg i början på året, i januari. Och dels den vi hade nu under hösten. Det är enormt roligt att samordna insamlingar här i Huskvarna/Jönköping. Engagemanget och intresset är stort och det är så härligt att få se hur det sprider sig från person till person.

Glädjen att få vara med går inte att ta miste på. Att sedan få följa lasten via sociala medier – hela vägen till Ukraina och vidare ut i byarna, hem till familjerna.

Det är en stor glädje – och vi känner stor tacksamhet till vårt team som tar vid och gör ett fantastiskt arbete.

En annan riktigt stor höjdpunkt var årets sommarläger i Sverige!

Att få erbjuda välbehövliga dagar i Sverige – långt från krigets vardag. Att barnen och även vårt team, fick komma och njuta av dagar utan flyglarm och krigsstress – kändes så viktigt.

Hatten av för Mirjam och Boas, Tanja och övriga som planerat allt! För egen del var det så fint och roligt att få umgås med vårt team, även om det mest var när vi bredde mackor och fixade i köket. Att bara få vara tillsammans var betydelsefullt.

Tack till Dig som är med oss – hoppas du ska känna att du är en del av Barnens Ambassads familj. Med tacksamhet för arbetet under 2023 ser vi nu fram emot att få fylla 2024 med mycket kärlek!

Jennifer , Ordförande Barnens Ambassad Sverige

divider 1

Viktor Pavlovitj, Platschef i Ukraina
Viktor Pavlovitj, Platschef i Ukraina

Händelserna i mitt privatliv är nära sammanflätade med mitt arbete. Särskilt nu när det är krig i Ukraina och halva min familj är i säkerhet i Sverige, tack vare våra vänner.

Barnens Ambassad hjälper ukrainare både i Sverige och i Ukraina med allt de behöver. Vi känner att hjälpen är viktig både moraliskt och ekonomiskt. Vi tackar uppriktigt alla som varit med oss.

Allt detta har gett oss självförtroende, styrka och tro på vår seger. När vi är tillsammans är vi oövervinneliga.

Jag är glad att jag kan ge mitt bidrag till detta arbete. Jag är glad över att vårt team har bildats under åren. Alla kan sitt jobb och hjälper varandra. Vi förbättras och lär oss hela tiden tack vare vår idégenerator Mirjam. Detta gör det möjligt för oss att utvecklas och genomföra vårt uppdrag.

Det sägs att en teater börjar med garderoben, och vårt arbete börjar med vår bas, dvs. vårt hem, kontor och tomten.

Tack Gud för att vi har kunnat reparera byggnaden i tid. Värmen fungera ( vi har ved värme) , internet, ordning i byggnaden och på tomten.

Det viktigaste är ändå att ge stöd till familjer i svåra livssituationer och internflyktingar. Familjrna har fått: mat, kläder, skor, frön, plantor, fjäderfä, ved.

Vi ägnar särskild uppmärksamhet till familjer med barn som varit tvungna att fly från sina hem. Samt barn som har förlorat sina föräldrar i kriget.

Allt detta har varit möjligt tack vare alla er som stöttar arbetet.

Ett exempel på hjälp var att kunna ge 17 familjer ved. Det är trevligt att se hur glada familjerna är över att få denna hjälp. Hur uppriktigt tacksamma de är till de människor som stöttat dem under en svår period i deras liv.

Och vilka fantastiska fjorton dagar våra barn tillbringade på sommarlägret i Solvik. Att se Sverige, besöka de bästa attraktionerna, parkerna, simma i sjön, basta – allt detta kommer att finnas kvar i barnens minne för livet.

Vi kände alla omsorgen och omtanken från våra sanna vänner. För detta är vi mycket tacksamma till alla som var involverade i sommarlägret.

Victor Pavlovich, President, platschef i Ukraina

divider 1

Julia Vakulenko, bokflrare och sekreterare, Barnens Ambassad i Ukraina.
Julia Vakulenko, bokförare och sekreterare, Barnens Ambassad i Ukraina.

Krig är en stressande upplevelse som inte går över. Krig är ett trauma. Varje trauma gör dig starkare. Det har förändrat var och en av oss: värderingsmässigt, fysiskt, mentalt och socialt.

Ett år gick i hopp om att kriget skulle ta slut 2023. Men så blev det inte. Låt oss hoppas att nästa år blir vår seger. Vårt folk kommer inte längre att dö och våra städer kommer inte att förstöras.

Ingenting har förändrats i bokförarnas arbete

Lagstiftarna ändrar, skriver och kompletterar saker hela tiden. De gör hela tiden livet svårare för bokförarna. De håller oss på tårna. Det är därför jag ständigt följer dessa förändringar på Internet för att inte missa något.

Jag har inga långsiktiga planer för framtiden. Jag skulle dock vilja se en viss stabilitet i arbetet för alla bokförarna i Ukraina.

Jag är tacksam till er alla som stöder oss med böner, ord och pengar. Tack vare er finns vår organisation. Ni är otroliga. Så först av allt önskar jag er alla hälsa och livslängd och inspiration att fortsätta stödja oss.

Jag önskar er alla en god jul och ett gott nytt år! Jag önskar er alla Guds välsignelser för hela nästa år!

Och jag önskar Ukraina fred och seger!

Julia, bokförare och sekreterare, Barnens Ambassad i Ukraina

Keatja Ovdijenko, Husmor i Vännernas Hus.
Keatja Ovdijenko, Husmor i Vännernas Hus.

Var och en av oss upplevde detta år på sitt eget sätt, men alla förenades vi av vår tro på seger.

Det finns inte en enda familj i Ukraina vars släktingar, bekanta eller vänner som inte befinner sig i krig, har åkt utomlands, har blivit internflyktingar eller förlorat sina jobb.

Sedan länge har våra morgnar inte börjat med frasen “hur mår du?” utan med frågan “har du läst nyheterna?”

Vid sådana tillfällen inser man att vi genomlever händelser som kommer att bli Ukrainas nya historia.

På vintern var det ständiga strömavbrott och kvällarna fylldes av mörker. I hopp om att allt snart skulle ta slut kom våren.

Sommaren förgylldes av en efterlängtad resa till Sverige. Det var den första utlandsresan för mig, min son och alla barn som var med oss. Barnen hade en rolig, intressant och lärorik tid. De hittade nya vänner, kände stödet och omsorgen från alla de människor som organiserade och genomförde sommarlägret.

Det finns bara en fråga från barnen: “Kommer vi att åka till Sverige nästa år?”

På hösten började skolan i byn Piski. En del av barnen har flytt från Ukraina på grund av kriget. En del har återvänt till byn trots kriget. Det har kommit flera flyktingbarn till vår kommun. Därför finns det nya barn som har börjat gå i Vännernas Hus och söndagsskolan i år.

Vi är glada att barnen har möjlighet att glömma flyglarmen för åtminstone några timmar och bara vara barn. Barnen ser fram emot nya möten, intressanta samtal och kreativa aktiviteter.  I år har alla samma önskan – att Ukraina ska vinna kriget.

Vi har känt er omsorg och ert stöd under hela året, och vi tackar alla som hjälper Ukraina i denna svåra tid.

Minnen med många ögonblick

Raisa Mykolajivna , pedagog i Vännernas Hus

Varje människas minne innehåller många ögonblick, ljusa, glada och inte så glada. Med tiden raderas de flesta av dem och kommer inte tillbaka till minnet.

Men det finns också de som inte glöms bort och som lever kvar i minnet under lång tid och följer en person genom hela livet.

Det är så vi minns år 2023

Det fanns bra och lugna dagar. När det var fint väder ute, när barnen kom till Vännernas Hus efter skolan. De lekte kurragömma och tog igen sig och fyllde Vännernas Hus-teamet med gott humör. Under sådana dagar glömmer man för ett ögonblick att det pågår ett krig i Ukraina och att en flyglarm kan ljuda när som helst.

Jag vill att det här året ska bli ihågkommet så här

Med roliga barnlekar, läsning av sagor, iscensättning av dessa sagor. Pojkar som spelar fotboll och flickor som hoppar studsmatta, barn som leker affär, frisörsalong, gör läxor tillsammans.

Och det fanns också oroliga dagar som jag vill radera från mitt minne

Men det kan vi inte. Drönarna påminner oss om att kriget inte är över. De skjuts ner, men de fortsätter att flyga. Särskilt på natten. Man kan bara gissa vad en mamma tänker på när hon lägger sina barn.

Det fanns också dagar fulla av ångest. När barn, som fortfarande gick i skolan, sprang till skyddsrummet. De tvingades stanna där i flera timmar. Detta påverkade deras fortsatta beteende. Och uppgiften för teamet på Vännernas Hus var att vända deras uppmärksamhet. Vi läste sagor för dem och spelade spel med dem.

Vi hoppas att 2024 kommer att ge oss FRED

Ukrainarna kommer att börja återuppbygga fredliga byar och städer, uppfostra barn och för alltid radera alla dessa fasor från sina minnen.

Raisa Mykolaivna

divider 1

2023 var krigets år

Katerina Voloshina, koordinator för hjälpprogram i Piskioch byarna.
Katerina Voloshina, koordinator för hjälpprogram i Piskioch byarna.

Kriget fortsatte, men vi gav inte upp hoppet om att det nästan var på väg att ta slut. En månad till, två månader, en månad till. Hoppet lämnade oss inte.

Tack vare din hjälp, din omsorg och kärlek till det ukrainska folket har vi kunnat hjälpa människor. Vi har känt av din hjälp, din omsorg, ditt medlidande. Detta är vad du har gett oss i år. Dina gärningar, tankar och hopp gav oss tålamod och styrka att fortsätta vårt arbete.

Vårinsamlingen

Tack vare dig kunde människor plantera och skörda sina egna grönsaker.

Vårinsamlingen hjälpte många människor. Internflyktingar som inte hade råd att köpa frön.

Tack vare er som deeltog i vårinsamlingen, har flera familjer mat på bordet under en svår krigstid.

En underbar resa till Sverige – ett sommarläger för barn.

Barnen hade möjlighet att glömma vad krig är, att ständiga flyglarm inte kommer att höras på natten.

Skolstart- den 1 september

Tack vare er som deltog i skolinsamlingen fick barnen kläder, skor och skolmaterial.

Vi fick många lådor med kläder från Sverige

Denna hjälp samlades in med kärlek och med kärlek delade vi ut kläderna.

På grund av kriget förlorade människor sina hem och jobb. Tack vare er kunde familjerna få hjälp med det.

Era varma filtar har värmt många familjer. Ert stöd känns i allt. Vi kände ett ljus när det inte fanns något, eftersom du gav det till oss. Vi kunde dela , ficklampor,ljus,batterier och många andra saker som värmde själarna i våra familjer.

Tack för allt du gör, tack för din hjälp.

Drömmar för framtiden?

Låt kriget ta slut.

Katerina, koordinator för hjälpprogram i Piski och i byarna.

divider 1

Svitlana Oshadjuk, koordinator för hjälpprogram i Kyiv.
Svitlana Oshadjuk, koordinator för hjälpprogram i Kyiv.

Många upplevelser och tankar både trevliga och inte trevliga under 2023

Trots kriget i Ukraina kunde vårt team ta barnen till sommarlägret i Sverige.  Tack till dig som gjorde det möjlig. För mig var väldigt trevligt att vara där och träffa alla som vi inte har sett på så länge.

Jag vill tacka er alla så mycket för ert stöd och er värme till barnen och mammorna i Kyiv.

Med mycket tacksamhet fick de ta emot, sängkläder, filtar, mat, pengar till elräkningar, skolmat, mediciner.

Jag vill tacka er alla så mycket för ert stöd och er värme.
För det att ni inte har glömt oss under hela året och vi har vi fått känna er omsorg.

Vi hoppas att kriget ska ta slut och att ukrainarna under det nya året ska kunna leva i fred och inte i stress.
/Sveta

År 2023 – mellan minnen och hopp

Tanja Virozub, koordinator av hjälpprogrm Livlina i Eskilstuna. Hjälp till barn och mammor som flytt kriget i Ukraina.
Tanja Virozub, koordinator av hjälpprogrm Livlina i Eskilstuna. Hjälp till barn och mammor som flytt kriget i Ukraina.

Året 2023 ger mig en märklig känsla, som om det har gått mig förbi. Det här året har jag levt antingen med minnen från det förflutna, som var före kriget, eller med tankar på framtiden, när kriget är över. På något sätt är det som om jag levde 2023 i väntan på “mitt riktiga liv”.

Ögonblick som jag kommer att minnas från 2023 för alltid

Människor! Enkla, vanliga människor med stora hjärtan. 2023 gav mig möjlighet att träffa underbara människor i Sverige.

Under hela året hjälpte många människor ukrainska familjer både här i Eskilstuna och i Ukraina.

Barnlägret i Eskilstuna för barn från Ukraina var årets bästa händelse för mig. Om jag kunde skulle jag ge en Oscar till var och en av er som gjorde detta läger till verklighet.

Jag blev också mycket rörd av vanliga människors vänlighet under insamlingen Varmare Vinter. Många, många människor ville göra skillnad.

Den vardagliga omsorgen för ukrainska familjer i Eskilstuna är något som värmer mitt hjärta varje dag. Vi får hjälp med mat, kläder till barnen och bara vänliga ord. Det betyder så mycket.

Jag vill krama om alla som var med mig 2023, som stöttade mig, mina barn och ukrainska familjer.

Jag önskar er en god jul och ett gott nytt år. Guds välsignelser till era familjer. Och, som de säger, välkomna till 2024!

Må 2024 bli ett år av fred. Fred i varje land, fred i varje familj och fred i varje hjärta.

När jag var en liten flicka brukade min mormor säga att vi kan överleva vad som helst, så länge det inte finns något krig. Vid den tiden förstod jag inte innebörden av dessa ord. Nu vet jag vad hon menade.

Tanja, Koordinator av hjälpprogram Livlina, hjälp till ukrainska flyktingfamiljer.

divider 1

Julia, bokflrare och sekreterare, Barnens Ambassad i Ukraina.

divider 1

Tack för ditt hjärta av guld och ditt omsorg för Ukrainas barn

Mirjam Adolphi, Internationell koordinator, grundare
Mirjam Adolphi, Internationell koordinator, grundare

Ett stort tack till er alla som har visat er omtanke och stöd för barn som är mitt uppe i krig och på flykt. Din generositet och vänlighet har verkligen gjort skillnad i deras liv, och också i mitt liv.

Tack för att du har delat dina tankar, böner och din tid, pengar … för att hjälpa Ukrainas barn. Det är fantastiskt att se hur människor som du gör världen till en bättre plats, särskilt för barn som behöver extra kärlek och trygghet.

Jag har också uppskattat de många samtal, uppmuntrande mejl och hejarop under året. Låt oss fortsätta att sprida kärlek och medkänsla för att göra världen till en bättre plats för alla.

Utan Gud, utan dig skulle vi inte kunnat hjälpa de ukrainska barn och familjerna och årskrönikan för 2023 skulle sett annorlunda.

Mirjam, Internationell koordinator, grundare

Med denna årskrönika 2023 vill Barnens Ambassads team tacka dig och önska god jul och gott nytt år.

Vi tar en kort ledighet och återvänder till nätet andra veckan i Januari.

divider 1

Julens insamling – Julsäcken

Insamlingen Julsäcken - för barn i Ukraina

Barnens högtid! Barnen längtar efter skollov, julmat och julklappar.

Vill du fylla. julsäcken till ett barn i Ukraina. Vill du vara med, klicka på länken. Du honner även att vi “slutar” insamlingen den 24 december. Vi delar ut mat till nyår.

P.S. Vill du få vårt veckobrev?

Det kan vi ordna! Är du nyfiken och vill veta mer?

Varje vecka skriver vårt team i Ukraina om vardagslivet och om aktuella händelser. Du får också läsa om Livlina i Eskilstuna – om ukrainska flyktingarnflyktingars liv i Eskilstuna. KLICKA PÅ BILDEN – VECKOBREVET.

Barnens Ambassads Veckobrev

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *