Dela gärna med dina vänner

Viktor Pavlovits är vår platschef i Piski och i Kyiv. Han delar sina tankar och minnen från dessa händelserika 20 år. Resan har varit lång och full av utmaningar, men också segrar och viktigast av allt styrkan i gemenskapen.

Idag firar vi som en familj, med ett gemensamt mål och ett stort hjärta. Minnena lever och firandet fortsätter. Barnen har haft chansen att drömma och bygga en bättre framtid, och det har bara varit möjligt tack vare stödet från vår gemenskap. Idag firar vi vår gemensamma resa och laddar upp för kommande år, fyllda av möjligheter och hopp.

Viktors berättelse om arbetet i Ukraina

more

För mig började allt 2003 då Barnens Ambassad ordnade ett sommarläger i Skadovsk på Krim. Sommarlägret var för 36 barn från Kyiv och Bobrovytsja – kommun. Jag var där som sportinstruktör. Det var där jag först träffade Mirjam och Boas – grundare av Barnens Ambassad som arbetade I Kyiv med gatubarn. Jag fick också lära känna Jennifer och Gun. Redan då slogs jag av utlänningars uppmärksamhet, omsorg, medkänsla och önskan att hjälpa våra ukrainska barn.

Sommarlägret var helt enkelt underbart. En dag i augusti 2003 träffades vi igen. Då med kommunens borgmästare, domaren, cheferna för distriktsförvaltningen och Boas och Mirjam. De skulle få hyra en gammal dagis byggnad under 49 år – utan kostnad för att starta upp ett rehabiliterings hem för barn.

Den 2 september öppnade den ny registrerade organisationen Haver – Vännernas hus i byn Piski och jag började mitt arbete i organisationen Haver.

nuotio

Mirjam och Boas flyttade in till Vännernas Hus tillsammans med sina hundar & katt och några gatubarn från Kyiv. Barnen hade ingenstans att bo och behövde få börja skolan. Skolans rektor i Piski var tillmötesgående och Vasja, Ania, Natasha, Maksim, Roma och Ruslan fick börja i skolan trots att de inte hade födelsebevis.

En kvinna Tanja K bodde och jobbade i Vännernas hus tillsammans med sin vuxen son Kolja. Hon tog hand om lilla Alina som var bara 4 år gammal. Hon var blind och missbildat i ansikte. Alina blev senare adopterad till Sverige.

molli auttaa nukkumisessa 1
Det är tryggt när Molli snarkar mot nacken

På den tiden var huset inte anpassat för boende, men det var bättre än livet på gatan. Vatten och värme fungerade inte, vissa fönster saknade glas och det fanns inga möbler. Jag minns att Boas, Mirjam och barnen sov på madrasser på golvet. Våra hundar, Molli och Ami, gillade att sova tillsammans barnen. Barnen älskade att leka med dem och prata med dem. Och var och en av dem födde 10-14 valpar varje år. Så det var roligt.

Det var många som hjälpte

Många ställde upp från Sverige och Finland för att skapa ordentliga levnadsförhållanden för barnen. Dessa medel användes för att borra en brunn, byta ut värmesystemet och renovera huset, som nu var barnen hem. Vi hade ett nära samarbete med socialtjänsten i kommunen. De skickade barn till oss som befann sig i svåra livssituationer.

På vintern tog vi emot Vitja, 8 år, som inte kunde bo hos sin familj utan bodde i en lada eller hos grannar. Nu är han 28 år, sergeant i Ukrainska armén och försvarar sitt land vid fronten.

Utmaningar och framsteg

humapua hakemassa 2

Det är många som fått hjälp under dessa 20 år

I september 2004 kom två mycket unga mödrar, 15 och 16 år, med sina två veckor gamla spädbarn till oss. De hade inte heller någonstans att bo.

Vår familj växte och vid den tiden bodde mer än 20 barn hos oss. Vi var tvungna att hitta ett nytt förhållningssätt till var och en av dem för att värma deras hjärtan och visa dem att det finns ett annat liv som de inte hade sett innan de flyttade in hos oss.

received 876178263297897

Tack vare Mirjam och Boas hade barnen allt: vackra rum, möjlighet att gå i skolan, vara sommarläger vid havet eller i Karpaterna, täta resor till Kyiv och andra utflykter.

Mirjam och Boas arbetade hårt för att få vår organisation att växa. De lyckades organisera ett seminarium på Bobrovytsia kommunens administration med deltagande av den finska ambassadören i Ukraina. Men med tiden förändrades också Ukrainas lagar som påverkade vår verksamhet.

Berättelser av förändring

Familjen Ovcharjuk flyttade till Vännernas Hus med sina egna barn och grundade ett familjehem. Det var inte lätt för någon.

Enligt min mening var det inte det bästa valet, eftersom barnen började få problem, och när familjen flyttade till sitt ett hus blev det en skandal. De förstörde faktiskt vår bas, och reparationerna började om.

Under 2011 uppstod frågan om hur Haver skulle kunna fortsätta att arbeta. Och genom gemensamma ansträngningar hittades och utvecklades en lösning. Arbetet växte och blev ännu mer fruktbärande. Vi hjälpte barnfamiljer som hade det svårt. Tack vare hjälpen kunde barnen stanna i sina egna hem istället för att hamna på internat – statlig barnhem på grund av fattigdom.

Framtidsvyer och förhoppningar

Nu har vi möjlighet att hjälpa över 100 barnfamiljer. Detta antal ökar för varje år. Vännernas hus öppnar sina dörrar varje dag för barnen i byn. Här har de möjlighet att få hjälp med sina läxor och delta i olika fritidsaktiviteter. Och i överhuvudtaget umgås och ha roligt. Vår söndagsskola hålls på lördagar.

Barnens Ambassad – Haver gör ett stort arbete för att stödja den befolkning som var under ockupation efter starten av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.

Våra vänner från Sverige och Finland skickar de mest nödvändiga sakerna, som vi vidarebefordrar till familjerna. Cirka 40 personer har, med stöd av Mirjam och Bos, flytt kriget och bor nu i Eskilstuna.

Med tacksamhet

horred 1 7

Jag tackar Gud för att Han visar oss vägen till att tjäna människor varje dag. Han sammanför oss med sanna vänner. Tack vare er har vi kunnat hjälpa i 20 år.

Viktor Pavlovitj, platschef, Barnens Ambassad- Haver

Fira 20 år av Vännernas Hus – bli vän till Vännernas Hus och gör skillnad!

Wow, kan ni fatta att Vännernas Hus har hjälpt barn i Ukraina i 20 år nu? Det är helt otroligt! Men även om det är en tid för firande, finns det fortfarande massor att göra. Barnen i Ukraina behöver oss, och vi behöver dig!

Varför Ska Du Bli en Månadsgivare?

  • Håll hjälpens hjul snurrande: Med ditt stöd varje månad kan vi göra ännu mer för barnen.
  • ❤️ Ditt bidrag, stor skillnad: Det behöver inte vara mycket. Bara en liten slant varje månad gör stor skillnad!
  • 💌 Få nyheter och kärlek: Vi kommer att skicka dig uppdateringar så du ser exakt vad din hjälp gör!

Så Här Gör Du:

1️⃣ Välj hur mycket: Allt hjälper!

2️⃣ Beta: Superenkelt via banken eller swish

3️⃣ Följ med på Resan: Du får små brev och bilder som visar hur du gör skillnad!

Plusgiro: 415398-7
Bankgiro: 0483-9478

Swish123-113 7876

This image has an empty alt attribute; its file name is Barnens-Ambassad.png

Klicka på länken och hjälp oss att fira vår 20-årsdag genom att bli en månadsgivare – Vän till Vännernas Hus!

Stor kram och massor av tack från oss på Vännernas Hus! 🎉

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *