Barnens Ambassad i krigets skugga
Dela gärna med dina vänner

Mirjam med kaffekoppen0001
Mirjam Adolphi, internationell koordinator

Guds ljus i mörka tider

När världen känns kall och oviss, vaknar jag upp varje dag och tackar Gud för varje ljusstråle som tränger igenom. Och idag, tänker jag på dig. För det är du som är en av de där strålarna som ger hopp till barnen i Ukraina.

Här sitter jag, med en kopp kaffe i handen, stirrande ut genom fönstret på himlen ovan. Det är dessa stilla stunder som får mig att fundera över de små detaljerna i livet, som vi ofta tar för givet. Jag tänkte dela med mig av några av dessa tankar med just dig.

Lilla Sevalods första steg

Sevalod0001

Det var inte så länge sedan Sevalod föddes. För 1 år sedan fick jag vara med när han kom till världen. Vet du, nu har lilla Sevalod tagit sina första steg. Jag kan inte låta bli att tänka på de stora steg vi tar tillsammans för barnen i Ukraina. Varje gång du stöttar, tar vi ett steg närmare en bättre framtid för dem. De små stegen ett i taget.

Låt oss stanna upp och känna tacksamhet. Tacksamhet för varje andetag, för varje dag. I en tid där likgiltighet och bekvämlighet frestar på oss, har vi inte glömt. Vi tackar Gud för ditt stöd, för att du håller Ukraina i ditt hjärta när krigets grymma skugga sveper över landet.

Sommarkänslor och minnen som värmer hjärtat

2023 07 sommarlager Barnens simmar med ankorna0001

Barnens Ambassad ordnande ett sommarläger för ukrainska barn och för vårt team på KFUM.s lägergård i Solvik, Eskisltuna. Det här året kunde vi inte ha det i Ukraina, för det finns ingen plats där som är säker.  Barnen fick vara med om en glatt sommarläger och en fridfull himmel. Det är ett ukrainsk uttryck – De önskar en fridfull himmel.  

Minns den där känslan? Sommarläger-tid av skratt, varma sommardagar och den känslan av gemenskap? Tack vare din omsorg och värme kunde 33 ukrainska barn och vårt team uppleva det under sitt sommarläger.i Sverige. Tack för: mat, kläder och mycket mer, du gjorde det möjligt!

Tillbaka till verkligheten med ett leende på läpparna

Livet måste fortsätta, trots allt. Så här i början av hösten när “allting” känns som det börjar om, känner jag ändå hopp. Våra änglar, Tanja och Katjusha, får lite mer tid med sina familjer, medan resten av oss samlas, planerar och delar med oss av veckans uppdateringar.

Varje måndag morgon har vi team möte på Skype- byn Piski, huvudstaden Kyiv och vi här i Sverige, Eskilstuna.

Kan ni tänka er, här satt jag och berättade om stormen Hans som svepte över Sverige och ställde frågan.

”Har ni haft Hans hos er?”. Julia, med sin glimt i ögat, svarade skickligt:

“Nej, det räcker med putin!”

Nu fortsätter vi till Ukraina

Vardagens återkomst – Att ge till dem som behöver

alla jobbar

Efter en välförtjänt paus är vi nu tillbaka i hetluften – eller snarare, kyla – i Ukraina. Vårt team i Ukraina är tillbaka från sina välförtjänta semestrar och har redan kastat sig in i arbetet. Rabatter har rensats, gräs har klippts och viktiga administrativa frågor har diskuterats. Vi kämpar för att säkerställa elförsörjning under hösten och vintern samt att hjälpa dem som redan vänder sig till oss för höst och vinterhjälp. Alla gör sitt bästa, oavsett om det handlar om att städa gården, ordna el eller förbereda Vännernas Hus för barnen.

Viktor Pavlovitj, Platschef, Barnens Ambassad Ukraina

Ukrainas oroliga tider – men hoppet lever

Sirenerna i Kyiv, explosionsljud och sömnlösa nätter – det är vardagen för många. Men mitt i allt detta, finns det också skratt, kärlek och gemenskap.

Det har varit varmt i Kyiv den här veckan. Priserna har gått upp på allt i affärerna. Varje dag, dag och natt, är det flygräder och flyglarm. Under dagen, när mammor och barn leker på lekplatsen och sirener börjar tjuta, springer alla för att ta skydd.

I vårt hus är det många som har flytt och samtidigt är det många som har flyttat in. De som flyttar in är interna flyktingar, som flytt från de värst drabbade områdena.

Sirenerna hörs dag och natten berättar Sveta, som bor i Kiev. När vi hör att explosionerna är nära, sätter vi oss i korridorerna tillsammans med andra familjerna. Det är för långt att ta sig till skyddsrummet. klart -det finns folk som tar möjlighet. så skyndar de sig till skydds­rummet. Konstigt att man vänjer sig. Man blir trött av sirenerna, ljudet är aaah så vidrig och explosionerna … men livet fortsätter.

/ Sveta, koordinator för hjälpprogram i Kyiv

Vännernas Hus: Snart öppnar vi dörrarna

2023 8 Koll pa inventier0001

Vännernas Hus står redo att öppna sina dörrar för de barn som behöver det mest. Vi har arbetat hårt för att förbereda lokalerna och området för en välkomnande miljö. Redan nästa vecka kommer de små ansiktena att fylla dessa rum med skratt och hopp.

Det har varit en hektisk vecka. Vi försöker förbereda lokalerna, gården och gå igenom inventarierna så snabbt som möjligt. Vi vill att barnen ska ha det mysigt när deras Vännernas Hus öppnar nästa måndag – den 22 augusti.

/Raisa Mykolaivna

Kampen för det normala- skolstart, mat och mycket mer

2023 08 dubi och skoltillbehor0001

Nu är vardagen tillbaka. Det finns många barn som behöver hjälp med kläder till skolstarten, mat och andra saker. På måndag startar skolinsamlingen.  Klart du kan delta redan nu.

/Kateryna, koordinator för hjälpprogram i Piski och byarna

Plus- eller Bankgirokonto

Plusgiro: 415398-7
Bankgiro: 0483-9478

Barnens Ambassad

eller Swisha till : 123-113 7876

Sverige: Flyktingar, skolstart och SFI

I Sverige fortsätter vi att stödja flyktingar och familjer som söker en ny start. Skolorna har återigen öppnat sina dörrar, och många har hittat arbete och börjat lära sig det svenska språket. Vi kämpar tillsammans för att skapa en meningsfull tillvaro för dem som har lämnat allt bakom sig.

I Eskilstuna ser jag dagligen hur krigets spår påverkar. Flyktingar som lär sig svenska, bygger ett nytt liv.  

När krigets slut känns avlägset

Det var mars 2022 när vår första flytningar anlände till Nynäshamn

Det ständiga ekot av frågan – när tar kriget slut? Det kan kännas överväldigande. Men mitt i all denna osäkerhet vet jag en sak: tillsammans kan vi göra skillnad.

Årstiderna har sin gilla gång.  Vår, sommar, höst och vinter.  De kan variera i temperatur, beroende på vart man bor i landet, men de kommer alltid, de går att förutse.

Vad vi däremot inte kan förutse, och som är den evigt återkommande frågan.  När slutar kriget, när blir det fred.

I SVT programmet Utrikeskorrespondenterna, uttryckte Bert Sundström det så här.  Innan den sista ryska soldaten lämnat ukrainskt territorium, så blir det inga förhandlingar

Med andra ord; Det kan dröja många år ännu.   Att reparera ett bombat hus är inte svårt. Behövs bara nytt byggnadsmaterial. Men att reparera en människa?

Boas Adolphi, Ambassadör för Barnens Ambassad, Ukraina

Vi på Barnens Ambassad fortsätter oförtrutet att bistå lidande barnfamiljer i Piski och i Kyiv, samt de som tagit sin tillflykt till Eskilstuna.

Vi går nu in i höstens arbete på Barnens Ambassad i Ukraina, Sverige samt Finland.

Boas Adolphi, Ambassadör för Barnens Ambassad

Framtiden och Utmaningarna

I kirg och på flykt

Medan vi går in i hösten och vintermånaderna, bär vi med oss tankar om framtiden. Krigets utmaningar fortsätter, och vi fortsätter tillsammans i vårt uppdrag att hjälpa dem som behöver det mest. Tillsammans kan vi göra skillnad och sprida ljus i mörkret.

Vi vill tacka er alla för ert stöd och engagemang. Tillsammans fortsätter vi att kämpa för en bättre framtid för barn och familjer – i krig och på flykt.

Med värme och tacksamhet,

Barnens Ambassads  Team

PS: Tillsammans med dig fortsätter vi att ge hopp och ljus i de mörka tider. Bistå lidande barnfamiljer, ge dem kraften att fortsätta. Vill du fortsätta vara en del av Barnens Ambassads familj? Stötta oss, sprid ordet, och låt oss ge barnen en ljusare framtid.

Mirjam

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *