Krigets vardag: Svetas rader från Kyiv
Dela gärna med dina vänner

Krigets vardag; Sveta koordinerar Barnens Ambassads hjälpprogram i Kyiv. Vi hjälper barn och familjer i Kyiv. Jag hoppas att Svetas ord hjälper dig att förstå livet i Kiev…

Sveta och hennes dotter Emma i Kyiv

På bilden Sveta och hennes dotter Emma

”På ytan ser allt kanske normalt ut, men varje bombnedslag påminner om krigets ständigt pågående närvaro. När bomberna träffar – oavsett om det är ett hem, en lägenhet eller en butik – spelar platsen ingen roll. Smärtan är något som vi alla känner. I varje hjärta finns en önskan om att detta ska ta slut.

Dagarna är lättare att uthärda, men nätterna… Nätterna är svåra – med rädslan att varje natt kan vara den sista för dig och dina barn.

Barnen vet; de vet vad kriget är, de känner till namnet putin, och de förstår vad ryssarna gör i Ukraina. Det är smärtsamt, men det är verkligheten.”

Du har fått höra om Svetas liv i Kyiv. Hon fortsätter att berätta vidare om vardagslivet i den pulserande storstaden.

Krigets vardag: Livet här i Kyiv skriver sina egna berättelser

Vladik och Lera

🏙️ Livet här i Kyiv skriver sina egna berättelser – varje dag en kamp, varje dag en prövning av styrka. Trots kriget måste vardagen, på något vis, rulla vidare.

Minimilönen i Ukraina ligger på 6700 Grivna, vilket motsvarar cirka 1993 SEK. Låter det som mycket? Låt Sveta berätta mer…

En snabb sväng till mataffären? Där försvinner minst 400-500 Grivna. 🛒 Vardagen är ingen dans på rosor, den är en ständig balansakt.

Under de kyliga vintermånaderna slukar bara uppvärmningen nästan halva lönen – det handlar om 3000 Grivna. ❄️💸 Och då har vi inte ens berört utgifter för barnens kläder eller de ständiga räkningarna som fyller brevlådan

Det blir en vardag där val måste göras: ska räkningarna betalas eller ska det bli mat på bordet? 🍽️ En realitet där skuldbördan blir en tung ryggsäck att bära.

Sveta sorterar hjälpen

Men mitt i all denna hårdhet finner vi hopp. 🌱 Och vet du vad? Det hoppet kommer från dig, kära vän.

🙏 Ditt stöd, ditt omtänksamma hjärta och din ovärderliga generositet gör skillnad. Det ger ögonblick av lättnad och glädje i de här familjernas annars så kampfyllda tillvaro.

Mamma Tanja fick hjälp under förra årets kalla vinter.

Framför oss ser vi Tanja, en mamma vars styrka lyste klar även under förra årets kyliga vintertäcke. En tid då hjälp nådde fram, värmde mer än bara kroppar och gav hopp där det en gång brustit…

Så, från hjärtat – tack. Tack för att du är med oss på denna resa, tack för din utsträckta hand. ❤️

🕊️ Med värme och djupaste tacksamhet, Sveta

P.S. Just nu håller vi en insamling för barn och barnfamiljer. Vi samlar pengar för att kunna köpa varma kläder, ved och andra nödvändigheter som verkligen gör skillnad under dessa svåra tider.

Du kan swisha: 123-113 7876

Du kan läsa mer om hur du kan bidra på vår webbplats. Länken till sidan

Mirjam

P.S. Jag hittade en intressant sida du kan kolla på priser i Ukraina. Klicka på länken.

Mirjam

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *