Insamling Varmarere Vinter: Hjälp barn i Ukraina

Insamling Varmarere Vinter: Hjälp barnn i Ukraina

Varmare vinter

Barn i Ukraina behöver din hjälp

Situationen i Ukraina är oerhört ansträngd. Många män har kallats till fronten, och de kvinnor och barn som är kvar kämpar för att klara vardagen i krigets skugga.

Barnen i Ukraina behöver hjälp. De goda nyheterna är att du kan hjälpa till.

Just nu, under det pågående kriget – Rysslands invasion av Ukraina, har många barn tvingats lämna sina hem. De flesta familjer saknar pengar till och med för de mest grundläggande behoven.

Skulle du vilja hjälpa ett barn i Ukraina att få en lite varmare vinter?

Din hjälp kommer att möjliggöra varma kläder, skor eller ved för att värma huset för ett barn. Situationen för många familjer är katastrofal på grund av kriget. Det är ännu svårare för dem som har varit tvungna att fly från sina hem.

Vi får höra många berättelser som berör våra hjärtan. Här är en av dem:

“Hej. Vi är en familj med fyra barn som var tvungna att fly. Nu bor vi i en liten by i Tjernihiv-regionen.

En dag i mars, kom ryska soldater till vår by och började skjuta och plundra vårt hem. De kom in medan vi var hemma. Först tog de allt från vår källare: potatis, morötter, rödbetor, kål och våra konserver. Sedan gick de in i huset och tog våra varma kläder, kylskåpet, tvättmaskinen, TV:n och alla våra mobiler.

Nästa dag kom andra soldater, de slaktade alla våra höns, slog sönder fönstret och gick. På den tredje dagen kom nya soldater igen. De slaktade vår gris, misshandlade min man och hotade att skjuta oss om vi försökte lämna huset. Vi överlevde på den maten vi hade gömt. Vi sov alla tillsammans i ett rum, på en säng, med våra kläder på. Min man hämtade halm på natten så vi kunde hålla oss varma.

När soldaterna kom igen var vi säkra på att de skulle döda oss. De beordrade oss att lämna huset. De behövde någonstans att bo. Vi tog våra barn och sprang så snabbt vi kunde. De beordrade oss att springa mot skogen medan de sköt skott i luften. Vi sprang till skogen med barnen i våra armar. Barnen grät.

Vi vandrade genom fält och skogar till min mans fars hus. I en närliggande by fick vi vatten och mat, men de sa att vi behövde fortsätta, för soldaterna var där också. Så vi fortsatte vår färd till svärfar, 4 mil till fots. När vi äntligen kom fram var vi utmattade, hungriga och barnen var rädda. Vi alla längtade efter att äta och sova. Nu bor vi i en by i Tjernihiv-regionen. En vänlig själ gav oss ett gammalt hus att bo i. Här är det lugnt och tyst.

Vi har inga varma kläder till barnen och vi behöver ved för att värma huset.”

Så här kan du hjälpa

Det här är bara en av många sanna berättelser, det finns så många fler som behöver hjälp. Du kan säkert se hur viktigt det är att hjälpa nu. Vi kan inte vänta. Vi måste göra något innan kylan kommer. För tillfället behöver familjerna hjälp med att värma sina hus. Ved och kläder är det de behöver mest.

  • En lastbil med ved kostar 9200 UAH = ca 3000 Kr. Varje bidrag, stort eller litet, hjälper oss i vårt uppdrag att göra denna vinter varmare för de som verkligen behöver det. Kostnad för en familj.
  • Kläder och skor ca 1500-2000kr. – för ett barn
  • Att skicka kläder och skor från Sverige kostar ca 200 kr för 10 kg.

Insamling “Varmare Vinter” till barn i Ukraina

Kan du skicka din gåva under oktober innan kylan kommer?

Mirjam Adolphi, Internationell koordinator, samt en av grundarna av Barnens Ambassad

Varje bidrag, stort eller litet, är värdefullt!

Swish: 123-113 7876 Plusgiro: 415398-7 Bankgiro: 483-9478 Märk din gåva ”Varmare vinter”

Swish - Barnens Ambassad