Dela gärna med dina vänner

Av: Mirjam Adolphi

Varje måndag vaknar våra dator skärmar till liv. Det är som enen bro av ljus och hopp som för oss samman. Vi som möts ar vårt team i Ukraina och vi från Sverige, där Tanja, Boas och Mirjam just nu är.

Dessa tider har vi lärt oss att anpassa oss. Karantän, pandemin och kriget har visat oss att vi kan vara sammanlänkade, även när vi fysiskt är åtskilda. Visst, att ses genom en skärm är inte detsamma som att vara i samma rum, men det ger oss en känsla av att vi ändå är tillsammans.

Tekniken gör att avstånden känns kortare. Vi har hittat sätt att känna oss nära, även om vi är mil från varandra. De här digitala mötena är nu veckans ljuspunkter.

Varje månad blir det lite extra speciellt. Då möts vi alla – vårt team i Ukraina, Hannu och Oili i Finland, Tanja här i Sverige, och Jennifer, Boas och Mirjam också här – för ett större möte, som vi kallar för Internationellt Café. Vi delar våra tankar, drömmar och planer för framtiden.

Dessa möten är så mycket mer än bara samtal bakom skärmar. De visar hur starka vi är tillsammans, hur vi kan klara av svåra saker. De påminner oss om hur mycket vi längtar efter att ses på riktigt.

Tills den dagen kommer, håller vi dessa stunder nära hjärtat. Varje skratt, varje ögonblick vi delar, gör oss starkare och håller oss samman, oavsett hur långt ifrån varandra vi är.

Din veckovisa resa – Nära och kära i Ukrainas nu

Söndagshälsning från Barnens Ambassad i Sverige

2024-02-10 av Jennifer

kfum

Igår träffades vi för årsmöte – denna gång i Eskilstuna! Vi strålar samman från lite olika håll i Sverige.

Och vilken fin bonus att efter mötet få träffa ukrainska vänner, nya och gamla, och äta tillsammans!

Tack för mat, tårta och ukrainsk sång. För mig var det som att komma till Ukraina för en stund 🙏😊🇺🇦

Ny vecka står för dörren – för min och familjens del väntar sportlov och skidåkning. Önskar dig en fin vecka.

snizhan och ville

Bilden är från Mirjams fotoarkiv 2022

I vinterskrud, här är Snizhana med Ville vid sin sida. Ett ögonblick från vårt äventyr i KFUM Solvik vinterläger, där Ville var en trogen vän för alla barn.

Snizhana kom med sin mamma, lilla syster och mormot från krigets Ukraina till tryggheten i Eskilstuna. 🇸🇪🇺🇦

Jag har varit i Sverige i nästan två år nu. Från allra första början har jag studerat vid två skolor. En i Sverige och en i Ukraina.

Jag gillar Sverige, men jag saknar mina ukrainska vänner väldigt mycket. Jag tänker ofta på dem och drömmer om att träffa dem.”

✍️ Snizhana, 13

omsorg i varje paket 1920 x 1281 px 1

2024-02-08 av Katerina:

Är du nyfiken på hur det ser ut bakom kulisserna när vi arbetar?

När vi tar emot en sändning med humanitärt hjälp börjar vi med att sortera kläderna.

Antingen kategoriserar vi dem, eller så identifierar vi direkt att de passar för en specifik familj. Ibland skickar vi inte iväg saker direkt eftersom det antingen saknas en omedelbar mottagare eller för att det inte är rätt säsong.

Vi ser också till att allt är i gott skick innan familjerna får de kläder ni har skänkt till oss.

Karantän igen

2024-02-07 av Raisa Mikolajivna

barn ute 1

Karantän. Barnen går inte till skolan denna vecka. De studerar på distans. De blir väldigt trötta av att sitta framför en dator eller surfplatta, eller till och med framför mobilen.

På eftermiddagen i Vännernas Hus försöker teamet tillbringa mer tid med dem i utomhusspel.

Vädret är nyckfullt – regn eller snö, men vi försöker spela utomhusspel.

Den här veckan hördes inte flyglarmet så ofta, så vi kunde spela i lugn och ro.

Emma

2024-02-06 Av Julia

Idag var vi och handlade till Olya. Det var mycket arbete.
En liten volontär hjälpte oss, som hon arbetade för chupa-chups 😃🍭.

En massa idéer för veckan

Måndag 2 februari av Ukraina teamet

ukraina eskilstuna

🌟 Veckan börjar med strålande nyheter från Tanja – hjälpen som samlats in i Sverige har nått fram till Ukraina! Tack till alla som varit med – ert stöd värmer! Vi känner stödet, och det ger tröst till det ukrainska folkets sorg.

📦 Sveta & Katerina går igenom lådornas innehåll och planerar att dela ut hjälpen till barn och familjer som behöver det mest.

Viktor Pavlovitj löser uppvärmningsutmaningarna.🔥

🏫 Hur har vi det i Vännernas Hus? Efter distansundervisningen blir det en rolig stund för barnen i Vännernas Hus. Lek och skoj.

🚂 Julia vår bokförare/ sekreterare kommer imorgon fixa tågbiljetterna till en arbets och rehabiliterings resa till Polen. ”Men först måste jag lämna in årsrapporterna. Se till att alla månatliga betalningar är gjorda. Check! Och det dagliga arbetet är inte annulerats av någon heller.

Dela gärna med dina vänner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *