HJÄLP UTSATTA BARN I UKRAINA

till ett liv värt att leva

AKTUELL INSAMLING

Din hjälp behövs för att utrusta ett barn för skolstarten Var med och fyll en ryggsäck för ett skolbarn i Ukraina.

Ge ditt bidrag
  • Helt skolstarts-set med kläder
  • skor och skolmaterial: 1100 SEK
  • Skolmaterial: 600 SEK
  • Kläder och skor: 500 SEK
  • Ge ditt bidrag efter ditt hjärta och efter din plånbok. Varje litet bidrag är värdefullt!

Vill du hjälpa barn i Ukraina att göra skolstarten till den roliga och högtidliga händelsen som den förtjänar att vara? Att hjälpa dem till ett liv värt att leva?

Skolstart

Vi har alla minnen av den. Förväntan blandat med nyfikenhet och kanske lite rädsla. Funderingarna, som här i Sverige handlar om vem av klasskamraterna som växt 10 cm under sommarlovet, vem som klippt sig och vem som kommer att ha en ny smartphone av senaste modellen?

Vi byter nu till ett ukrainskt perspektiv. Skolstarten är en av de största högtiderna för en ukrainsk familj. Alla barn är uppklädda, fina i håret och de har med sig blommor till läraren. Men oron, och frågorna innan skolstarten är annorlunda för de barn vi hjälper än för de flesta svenska barn.

”Hur kan jag vara med i firandet av skolstarten” klagar Artur 10 år gammal. ”Jag har inga blommor, ingen ryggsäck, inga skor, inga kläder, ingenting”

 

Skolstarten är inte en fest för alla

Tanja är fyrabarnsmamma, och också en av våra medarbetare i Barnens Ambassad i Kiev. Hennes egna upplevelser av livet på gatan är enn värdefull erfarenhet i vårt arbete idag.

Här delar Tanja med sig av de bittra minnena från sin egen skolstart.

”Det gör ont att tänka på mina hemska minnen från skolan. Skolstarten för mig var verkligen förskräcklig. Jag hatade det. Jag var 9 år gammal och ville skada mig själv så att jag skulle slippa gå dit. Jag hoppades att min pappa skulle ha en extra kraftig bakfylla så att han skulle glömma att skicka iväg mig.

Vad var det som var så hemskt?

Alla andra kom till skolan i finkläder, med en ny ryggsäck och höll sina föräldrar i handen. Rektorn höll tal och gratulerade oss till den stora händelsen, första dagen i skolan. Men för mig var det inget att gratulera till, ingen högtidlig dag.

Tårarna rann från mina ögon och jag ville fly. Bort. Jag gömde ansiktet bakom mina händer, jag ville verkligen inte gå in i klassrummet med de andra barnen. Jag skämdes. Skämdes för mina gamla kläder, mina smutsiga och slitna sandaler och min ryggsäck som inte dragkedjan fungerade på. Det kändes som om de andra barnen skrattade åt mig och jag kände deras blickar bakom ryggen.

Jag började strunta i att gå till skolan och drev runt på gatorna istället. Efter att jag fyllt 10 kom jag aldrig tillbaka till skolan. Jag blev ett gatubarn.

Nu, som vuxen, kan jag hjälpa andra till ett bättre liv, och du kan vara med och förändra framtiden för ett barn. Du kan utrusta ett barn för skolstarten – bara gör ett försök” /Tanja

Barnens Ambassad får många förfrågningar från familjer som behöver ekonomisk hjälp inför skolstarten. Nedan kan du läsa brevet vi fått från en orolig mamma.

Kan ni hjälpa mig? Jag har fem barn, tre av dem är i skolåldern. Vi bor på en liten gård där vi försöker vara självförsörjande på det vi kan producera. Vårt totala barnbidrag är 250 kronor per månad. Min man får inget fast jobb, utan bara ströjobb. Med vår lilla inkomst är det inte möjligt att utrusta barn till skolan. Första september, första dagen i skolan, är så snart. Det gör ont i mig när barnen frågar:

”Mamma, hur ska vi kunna vara med på skolstarten? Alla andra kommer vara finklädda, men, hur blir det för oss…?”

 

Olika sätt att ge

Plus – eller Bankgiro

Plusgiro: 415398-7
Bankgiro: 483-9478

 

Swisha  123-113 78 76

Genom att swisha bidrar du snabbt när det behövs som mest.

Skulle du inte ha appen swish – följ länken – Get Swish kan du läsa mer om Swish och ladda ner appen och följa instruktionerna.

Ge online